Veličanstvena noć u Nikšiću: Velika pobjeda Crne Gore, protiv Rusije utakmica odluke

Velika pobjeda nad Skandinavcima nije donijela „lavovima” vizu za Evropsko prvenstvo, jer je Rusija u trileru savladala Slovačku, a Crnoj Gori je odgovarao bilo koji drugi rezultat
152 pregleda 0 komentar(a)
rukomet Crna Gora švedska, Foto: Filip Roganović
rukomet Crna Gora švedska, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 14.06.2017. 19:55h

Veličanstvena noć u Nikšiću - rukometaši Crne Gore su nevjerovatnom igrom srušili Švedsku, selekciju koja je u januaru u četvrtfinalu umalo šokirala Francusku i bila najteži ispit domaćinu Svjetskog prvenstva na putu ka novoj kruni.

„Lavovi” su trijumfovali sa 28:24, ali im je slavlje pomutila vijest iz Bratislave - Rusija je golom Danijla Šiškarjova devet sekundi prije kraja stigla do pobjede nad Slovačkom, zbog čega tim Dragana Đukića još nema vizu za Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj.

Da tragedija bude veća, Slovak Tomaš Urban je pogodio iz cepelina za izjednačenje, što bi Crnoj Gori donijelo plasman na kontinentalni šampionat, ali se mreža zatresla koju stotinku nakon sirene!

Sve će se rješavati u subotu u Moskvi, gdje je Crnoj Gori dovoljan i bod da osigura 2. mjesto u grupi 6. U slučaju poraza, možda bi Rade Mijatović i drugovi mogli do komšiluka kao najbolja trećeplasirana selekcija...

Padala je i ranije Švedska u Crnoj Gori, savladan i drugi velikan svjetskog rukometa Njemačka, Češka sa Filipom Jihom, Island, ali nikada nije viđeno 30 minuta kao večeras u dupke punom Sportskom centru u Nikšiću.

Nošena podrškom o kojoj je u Baru mogla samo da sanja, ova generacija je u potpunosti opravdala nadimak.

„Lavovi” su bili kraljevi „džungle”, predvođeni vođom čopora, Vukom Borozanom, koji je radio šta je htio.

Novi šampion Evrope sa Vardarom je rešetao mrežu Mikaela Ageforsa i Tobijasa Tulina odakle je htio, a imao je i pomoć Vaska Ševaljevića, Nemanje Grbovića, Miloša Vujovića...

Duboka odbrana, u kojoj su Igor Marković i Igor Radojević mijenjali Borozana i Vladana Lipovinu, predvođena izuzetno raspoloženim Mijatovićem na golu, bila je nerješiva enigma, pa je razlika stalno rasla.

O nemoći selekcije „tri krune” najbolje govori činjenica da je Islanđanin Kristjan Anderson već u 18. minutu zatražio drugi tajm-aut. Uzalud - „lavovi” su „grizli” sve jače i nakon dva vezana gola Ševaljevića na odmor otišli sa ogromnih plus devet (16:7).

Švedska je odmah na startu nastavka smanjila na 16:8, ali je pogodio Stefan Čavor, a nakon njega Borozan još dva puta za rekordnih 11 razlike (19:8). U tom trenutku je 23-godišnji Cetinjanin imao gol više na kontu od velike Švedske!

Do kraja meča je do izražaja došla duža klupa Skandinavaca, koji su polako topili prednost, ali velika pobjeda, možda i najveća u istoriji reprezentacije Crne Gore, nije bila ugrožena. Još samo da stigne kruna u glavnom gradu najveće zemlje svijeta...

Crna Gora - Švedska 28:24 (16:7)

Nikšić - Dvorana Sportskog centra. Gledalaca: 4.000. Sudije: Horaček i Novotni (Češka). Sedmerci: Švedska 3 (1). Isključenja: Crna Gora 8, Švedska 4 minuta.

Crna Gora: MIJATOVIĆ (devet odbrana i sedmerac), Mijušković, Perišić, Čavor 4, Pejović, Anđelić, Marković, VUJOVIĆ 3, Radojević, Čampar, ŠEVALJEVIĆ 4, Božović, LASICA 1, BOROZAN 10, GRBOVIĆ 3, LIPOVINA 3.

Švedska: AGEFORS (13 odbrana), Tulin (jedna odbrana), Olson, Jepson, Darj, TOLBRING 3, EKBERG 3, Peterson 3, Frend, LAGERGREN 5, GOTFRIDSON 1, Arneson 3, Zahrison 1, NILSEN 4, NILSON 1, Dalin.

Bonus video: