„Lavice” nakon preokreta savladale Bjelorusiju, sa plus sedam u Minsk

Nakon očajnih 30 minuta i minus tri na velikom odmoru, rukometašice Crne Gore su u nastavku igrale gotovo perfektno i u prvom meču baraža za Svjetsko prvenstvo savladale Bjelorusiju sa 33:26
122 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2017. 18:43h

Prvo poluvrijeme straha, drugo nade da i ova generacija „lavica” može da napravi velike stvari - nakon očajnih 30 minuta i minus tri na velikom odmoru, rukometašice Crne Gore su u nastavku igrale gotovo perfektno i u prvom meču baraža za Svjetsko prvenstvo savladale Bjelorusiju sa 33:26.

Početak nije nagovještavao mnogo muka, jer je Đurđina Jauković dala prva dva gola na meču, ali je Bjelorusija izjednačila za svega 13 sekundi. Povela je i 3:2, da bi 20-godišnja Nikšićanka sa nova pogotka preokrenula na 4:3.

I tu kao da je sve stalo - gošće su agresivnom odbranom mučile bekovsku liniju „lavica”, Dragan Adžić je na desnom beku probao Jelenu Despotović, Đurđinu Malović i Milenu Raičević, ali nije išlo. I kada bi neka lopta prošla do crte, Valentina Kumpelj je branila zicere Eme Ramusović, Majde Mehmedović, često se tresao i okvir gola...

Nakon dvije vezane kontre u 19. minutu, kada je Anastasija Lobač kaznila greške desnih bekova rivala, Bjelorusija je povela 9:5. Ista razlika je bila još tri puta, a mogla je da bude i veća da Dijana Ujkić na čisti sportski bezobrazluk nije dala nekoliko golova i smanjila na 14:12. Nažalost, mlado desno krilo je u posljednjim sekundama poluvremena skrivilo sedmerac, koji je Irina Trizno iskoristila za 15:12.

Poslije povratka iz svlačionica, potpuno nova slika na terenu - jesu Bjeloruskinje u prvom napadu opet stigle do rekordne prednosti, ali su „lavice” konačno počele da igraju prepoznatljivu odbranu, a sa njom su stigle i kontre i sigurnija igra u napadu.

I rezultat je odmah bio tu - serijom 5:1, u kojoj je Mehmedovićeva pogađala tri puta, Crna Gora je izjednačila na 17:17, a sa nova četiri pogotka u nizu i preokrenula na 21:18.

Ujkićeva je igrala meč karijere, pokazala nevjerovatno raskošan repertoar šuteva, Mehmedovićeva blistala, Raičevićeva sjajno diktirala igru...

Zbog toga više nije bilo pitanja ko će pobijediti, već samo koliku zalihu će Adžićev tim odnijeti u Minsk.

Možda konačnih sedam golova razlike, za koje se devetim pogotkom pobrinula Ujkićeva 10 sekundi prije kraja, u današnjem rukometu nije mnogo, ali igra iz drugog dijela obećava da će i ova, potpuno podmlađena ekipa, stići do 10. uzastopnog velikog takmičenja.

Crna Gora - Bjelorusija 33:26 (12:15)

Bar - Dvorana „Topolica”. Gledalaca: 500. Sudije: Floresku i Stoja (Rumunija). Sedmerci: Crna Gora 3 (2), Bjelorusija 3 (3). Isključenja: Crna Gora 4, Bjelorusija 6 minuta.

Crna Gora: Rajčić (11 odbrana), HASANIĆ (tri odbrane), Babović, Đoković, JAUKOVIĆ 9 (2), Brnović, UJKIĆ 9, Malović, Premović, Pavićević, RAMUSOVIĆ 1, B. Klikovac 2, MEHMEDOVIĆ 5, DESPOTOVIĆ, RAIČEVIĆ 5, Grbić 2.

Bjelorusija: Nikitina, KUMPELJ (devet odbrana), Trizno 3 (3), NESTJERUK 3, Mazgo 5, DRONOVA 1, JEMELJANJENKA 1, VASILJEVSKAJA 2, Iljina 1, Kotina, Artjuhovič 1, Azolina, LOBAČ 3, JOŽIKAVA 1, Silickaja 4, Šamanovskaja 1.

Galerija

Bonus video: