„Lavice” prave prvi korak ka Njemačkoj

"Od prve utakmice ništa ne zavisi", poručila je Milena Raičević
0 komentar(a)
Milena Raičević, Foto: Www.cristipreda.ro
Milena Raičević, Foto: Www.cristipreda.ro
Ažurirano: 09.06.2017. 09:56h

Sa jedne strane selekcija koja traži plasman na 10. uzastopno veliko takmičenje za sedam godina, sa druge reprezentacija koja elitno društvo sanja od 2008. i 12. mjesta na Evropskom prvenstvu u Makedoniji.

Bivši prvak Evrope i olimpijski vicešampion, zemlja koja ima Budućnost, protiv države čije su rukometašice šest puta bile na planetarnim i kontinentalnim smotrama i zauzimale od 11. do 16. pozicije. Reklo bi se da se favorit zna, ali niko u taboru Crne Gore ne želi da otpiše Bjelorusiju pred baraž za Svjetsko prvenstvo.

Prvi meč je danas u Baru (19 časova), u kojem će „lavice” pokušati da prekinu seriju od 10 pobjeda protivnica i naprave veliki korak ka Njemačkoj. Neće biti lako, jer Slovenac Tomaž Čater na raspolaganju ima sve najbolje bjeloruske igračice, a Dragan Adžić je poslije Olimpijskih igara u Riju napravio rez - otpisao je Mariju Jovanović, Katarinu Bulatović, Jovanku Radičević, Sonju Barjaktarović, Anđelu Bulatović i Biljanu Novović (u međuvremenu se oprostila), a zbog povreda nema Suzane Lazović i Andree Klikovac.

"Bjelorusija ima tipični ruski stil igre i raznovrsne rukometašice, kojima je želja da se preko nas domognu Svjetskog prvenstva. Traže šansu, jer znaju da smo podmlađene, ali nikada nisu igrale protiv nas i potrudićemo se da ih iznenadimo. Igrale su dosta dobro na utakmicama koje smo gledale, prije svega u pretkvalifikacijama, kada su „razbile” sve protivnice. U pitanju je kvalitetan suparnik, ali smo se spremile i vjerujem da će naša želja za uspjehom da bude presudna. Od prve utakmice ništa ne zavisi, jer nas čeka drugo poluvrijeme u Minsku, pa je bitno samo da u Baru damo maksimum", poručila je Milena Raičević.

Kapitenka Crne Gore, koja je sa 27 godina druga najstarija u nacionalnom timu (Alma Hasanić ima 28), smatra da bi odbrana mogla da presudi.

"Svaka ekipa ima mane, i naša i njihova. Bjeloruskinje nisu navikle da igraju velike utakmice, kao mi, a boje se naše agresivne igre. To nas je uvijek krasilo, mislim da će nam to biti jedan od aduta. Jesmo mlade, ali dosta djevojaka je ove sezone u Ligi šampiona osjetilo kako je igrati jake utakmice i znaju kako da ih igraju".

Odbrambeni bedem ispred Marine Rajčić i Hasanićeve će biti oslabljen povredama Suzane Lazović i Andree Klikovac, ali Raičevićeva uvjerava da ima rješenja i za to.

"To nam je bio problem u početku i morale smo da nađemo ko će da ih zamijeni. Jelena Despotović je sada još bolja nego na prethodnom okupljanju i može da pokrije jednu od tih pozicija, a sigurna sam i da će ostale moći da ispoštuju to što su radile Suza i Andrea. Vjerujem da će makar energijom i mladosti nadoknaditi njihovo odsustvo. Sigurno je da će nam nedostajati, ali bez njih moramo".

U taboru Crne Gore se nadaju da će im odbrana omogućiti da dođu do lakih golova iz kontri.

"Rukomet se sada tako igra. Što brže, tu se najviše šansi traži za postizanje golova. Prilagođavamo se tome i vjerujem da ćemo tu tražiti priliku. Pozicioni napad mora da bude što mirniji, kako protivnice ne bi imale šansi da nas iskontriraju", istakla je Raičevićeva.

Uspjela sam da se oporavim, to ću pokazati na ova dva meča

Milena Raičević je dugo vukla povredu Ahilove tetive, koja se pogoršala na Evropskom prvenstvu u Švedskoj. Morala je da se operiše, a očekivalo se da će se vratiti za četvrtfinale Lige šampiona, potom i za fajnl-for. Ništa od toga se nije ostvarilo, ali je spremna za ovaj baraž.

- Oporavak je dugo trajao. Mislila sam da ću se ranije vratiti, ali je operacija bila teža nego što smo očekivali. Odužilo se sve, a posljednja u nizu želja mi je bila da se vratim za ovaj baraž. Vjerujem da sam uspjela da se oporavim i da ću to pokazati na ove dvije utakmice. Vratila sam osjećaj na terenu, na prijateljskom meču sa Srbijom sam željela da pokažem da mogu da igram. Dogovor je i bio da nastupim protiv Bjelorusije ako budem mogla da igram protiv Srbije", naglasila je jedina djevojka koja je od prvog dana do sada u reprezentaciji Crne Gore.

Bonus video: