RSCG pokrenuo inicijativu da se zabrani mijenjanje reprezentacija

„RSCG će Izvršnom komitetu Evropske rukometne federacije dostaviti na upoznavanje predlog, koji bi definisao da ukoliko igrač nastupi u seniorskoj kategoriji gubi pravo nastupa za selekcije drugih država”, piše u sapštenju RSCG
64 pregleda 7 komentar(a)
Zoran Radojičić i Hasan Mustafa, Foto: RSCG
Zoran Radojičić i Hasan Mustafa, Foto: RSCG
Ažurirano: 29.05.2017. 14:37h

Odluka Nebojše Simića da zaigra za Katar, a nešto ranije i Branka Vujovića da odabere Poljsku, natjerala je čelnike Rukometnog saveza Crne Gore da pokrenu inicijativu kako se takve stvari ne bi dešavale u budućnosti.

Predsjednik RSCG se u Beogradu sreo sa prvom čovjekom Svjetske rukometne federacije, Hasanom Mustafom, a prioritet na sastanku je imalo pitanje nastupa igrača za druge reprezentacije.

Po važećim propisima IHF-a, igrač može da nastupi za drugu reprezentaciju ukoliko proteknu tri godine od posljednjeg nastupa za prethodni nacionalni tim, uz uslov da je minimum dvije godine živio u zemlji za koju želi da nastupa.

„Ovo prilično fleksibilno pravilo je uzrokovalo odliv igrača ne samo iz crnogorske, već i iz drugih reprezentacija, kako regiona, tako i šire. Kako su reprezentativci najkvalitetniji igrači u koje su klubovi i RSCG ulagali značajna sredstva kroz treninge, obuke, nastupe na turnirima, šampionatima, jasno je da je ovakvim transferima crnogorski rukomet trpi posljedice”.

„Imajući za svoju obavezu razvoj i zaštitu interesa našeg sporta, RSCG će pokrenuti inicijativu za izmjenu Pravila o pravu nastupa igrača, kako u seniorskoj, tako i u mlađim kategorijama. RSCG će Izvršnom komitetu Evropske rukometne federacije, za sastanak 23/24. juna u Zagrebu, dostaviti na upoznavanje predlog za izmjenu predmetnih pravila, koji bi definisao da ukoliko igrač nastupi u seniorskoj kategoriji gubi pravo nastupa za selekcije drugih država”.

„Kroz komunikaciju sa drugim savezima, RSCG je dobio podršku za ovaj predlog, te stoga želi da upozna federaciju svog kontinenta, na čiju potporu računa, prije nego što uputi predlog za izmjenu pravila Vijeću Svjetske rukometne federacije. Ovaj organ svjetske kuće rukometa, u čijoj nadležnosti su i sporna pravila, održaće sastanak u avgustu i donijeće konačnu odluku o predlogu RSCG, kome će se, nadamo se, pridružiti i drugi rukometni savezi”, piše u saopštenju RSCG.

Ako bi se ta odluka usvojila, Simić i Vujović ne bi mogli da igraju za druge reprezentacije, jer su već nastupali za seniorski tim Crne Gore.

Osim njih dvojice, crnogorski dres su katarskim zamijenili i Goran Stojanović, Žarko Marković i mladi Jovo Damjanović, a za Srbiju su se nakon raspada državne zajednice odlučili Darko Stanić, Ivan Nikčević i Mijajlo Marsenić.

Doduše, i Crnoj Gori je naruku išlo to pravilo, jer su dres „lavica” nosile bivše reprezentativke Srbije Katarina Bulatović i Ana Đokić, kao i nekadašnja članica mađarskog nacionalnog tima Gabrijela Kindl. Ugred, za „lavove” su igrali momci rođeni u Srbiji Radivoje Ristanović, Vuk Lazović, Branko Kankaraš i Aleksandar Svitlica, te Fahrudin Melić iz BiH, ali je od njih samo Ristanović ranije nastupao za drugi nacionalni tim.

Na sastanku sa Radojičićem, Mustafa je predložio da se inicira bliža saradnja saveza zemalja bivše Jugoslavije. Prvi korak bilo bi organizovanje sastanka u septembru u Podgorici, uz pokroviteljstvo IHF-a.

Bonus video: