Prvo pobjeda, a onda jurenje gol-razlike

večerašnji obračun (20 časova) u gradu na Limu mogao bi „lavove” da približi Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj. Rival je Slovačka i pobjeda je imperativ, po mogućnosti što ubjedljivija. Dva tima su se sudarila i prije tri dana u Hlohovecu (27:27)
0 komentar(a)
Rade Mijatović, Foto: Piotr Matusewicz/Pressfocus
Rade Mijatović, Foto: Piotr Matusewicz/Pressfocus
Ažurirano: 06.05.2017. 12:40h

Poslije devet godina, rukometaši Crne Gore su se vratili u Bijelo Polje. U dvorani „Nikoljac”, gdje su 2007. eliminisali Portugal u baražu i postali prva crnogorska selekcija koja je izborila plasman na veliko takmičenje, Evropsko prvenstvo u Norveškoj, posljednji put su igrali davnog 8. juna 2008. Tada su u prvom meču baraža za Mundijal savladali Rumuniju sa 31:27, ali su šest dana kasnije poraženi u Oradei sa 29:24 i ostali bez vize za šampionat u Hrvatskoj.

Od tada se selektor mijenjao čak pet puta, a na spisku sedmog po redu, Dragana Đukića, nalazi se samo jedan igrač iz te ekipe - Igor Marković. Dvomeč sa Rumunima te 2008. je igrao i Blažo Lisičić, koji je sada sportski direktor reprezentacije.

I naredne godine se veliko takmičenje igra u komšiluku, a večerašnji obračun (20 časova) u gradu na Limu mogao bi „lavove” da približi Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj. Rival je Slovačka i pobjeda je imperativ, po mogućnosti što ubjedljivija. Dva tima su se sudarila i prije tri dana u Hlohovecu, kada je domaćin u posljednjoj sekundi iskoristio smušenost rivala, iznudio sedmerac i izborio bod (27:27).

"Slovaci su solidna, iskusna ekipa, ali smo pokazali da možemo da igramo sa njima. Onakav gol u posljednjoj sekundi nikada nisam doživio u karijeri. Gledao sam nekoliko utakmica sa takvim završetkom, ali ja ih nisam igrao. Gubili smo cijelu utakmicu, ali smo pokazali karakter. Mogli smo da i pobijedimo, ali se takve stvari dešavaju", istakao je Rade Mijatović.

Crna Gora je u Slovačkoj gubila pet razlike, ali se nije predavala i preokrenula je sedam sekundi prije kraja 11. golom Vuka Borozana. Nažalost, nije umjela da sačuva i drugi bod, koji bi možda bio i ključan za odlazak u Hrvatsku.

"Da nismo vjerovali, izgubili bismo 10 razlike", napominje 35-godišnji golman.

Jasno je da „lavovi” mogu da igraju bolje. U Hlohovecu je sve zavisilo od fenomenalnog Borozana, ali nije bilo dovoljno lopti za krila, a pogotovo ne za pivota Nemanju Grbovića.

"Igra nije bila najbolja, ima puno prostora da se odigra bolje. Pitanje je, ipak, da li za ovako kratko vrijeme možemo da popravimo neke stvari", dodaje Mijatović.

Najiskusniji član nacionalnog tima je ubijeđen da će „Nikoljac” biti pun, za razliku od barske „Topolice” na nekoliko posljednjih utakmica.

"Zato smo i promijenili dvoranu, igramo u Bijelom Polju jer su ljudi željni sporta i događaja, a moramo da ispoštujemo i sjeverni dio Crne Gore. Ubijeđen sam da će biti dosta navijača na utakmici".

Crna Gora, Rusija i Slovačka imaju po dva boda, osvojena međusbonim remijima. Lako bi moglo da se dogodi da sve tri ekipe završe grupu sa četiri boda, pa bi odlučivala međusobna gol-razlika.

"U nekim matematičkim kombinacijama je važno da, ako pobijedimo, dobijemo sa što većom razlikom. Mogao bi da se napravi krug od tri ekipe sa istim brojem bodova", napominje Mijatović.

U grupi 6 je suvereni lider Švedska, koja stiže u Pljevlja 14. juna. Protiv tima koji danas protiv Rusije ima šansu da obezbijedi vizu za EP bi pobjeda ili remi možda bili dovoljni za odlazak u Hrvatsku, uz uslov da se poklope svi ostali rezultati. To je i način da „lavovi” izbjegnu krug sa Rusijom i Slovačkom, ali golman bjeloruskog Meškova realno sagledava situaciju.

"Zavisi u kom sastavu budu Šveđani, a i mi. Realno, ako smo od nekoga izgubili 15 razlike, nemamo šta da prijetimo. Možemo da probamo da damo sve od sebe, a vidjećemo da li će to biti dovoljno. Pokazaće se na terenu", rekao je Mijatović.

Bonus video: