Osveta je spremna

"Đer je favorit, ali moramo da radimo ono što znamo i budemo spremne. Ova utakmice je prvo finale za nas, najvažnije je da budemo pozitivne i da damo sve od sebe", istakla je 34-godišnja golmanka Budućnosti Zokebi de Paula
90 pregleda 0 komentar(a)
ŽRK Budućnost, Foto: Zoran Đurić
ŽRK Budućnost, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.05.2017. 09:43h

Datum je bio 7. maj 2016. godine, početak u 15.15 časova, polufinale Lige šampiona. Budućnost se 11. put u klupskoj istoriji, a peti u šest sezona, borila za finale Lige šampiona. I poražena je sa 21:20 od Đera, koji je dan kasnije izgubio već viđenu titulu u penal ruletu protiv CSM Bukurešta.

Tačno 52 sedmice kasnije, u istom terminu, na istom mjestu, u istoj fazi najjačeg evropskog takmičenja, i danas će se sudariti velikani evropskog rukometa, koji su od 2012. do 2015. po dva puta stizali na krov Starog kontinenta. U „Laslo Pap areni” u Budimpešti, gdje su dva od tri poraza doživjele baš od Đera, Podgoričanke će pokušati da se domognu četvrtog finala i nastave pohod ka trećem šampionskom peharu.

U odnosu na taj meč prije 364 dana, u timu Dragana Adžića nema Majde Mehmedović i Radmile Petrović, Milena Raičević je povrijeđena, baš kao i Suzana Lazović, koja ni lani nije igrala iz istog razloga. Ambros Martin je promijenio nekoliko igračica, ali mu samo jedna fali. I to mnogo - Hajdi Loke.

"Drugačiji su sastavi, posebno naš, ali to je već ispričana priča. Okrenuli smo se djevojkama koje su zdrave i njihovim mogućnostima. U Đeru nema Loke, tu je Nora Merk i mislim da je rival napadački kompletniji nego prošle sezone. Tada su nedovoljno oporavljene bile Amorim i Gorbic, a Holanđanke su duže vrijeme sa ekipom. Ali, i mi smo dugo zajedno", naglašava Adžić.

Budućnost je prošle godine sama sebe porazila, jer su igračice bile previše stegnute.

"Tri sedmice nakon Larvika smo podizali formu i neke stvari drugačije pripremali, kako bismo rasterećenije ušli u meč nego prošle godine. Potrebno je da odigramo bolji napad, koji uglavnom zavisi od osjećaja igračica", dodaje Adžić.

Kada već pominjete osjećaj, prošle sezone na treninzima pred fajnl-for se činilo da je ekipa rasterećena, ali je onda odigrala pod velikim grčom protiv Đera.

"To je bilo novo iskustvo za nas. Odradili smo četiri sedmice priprema bez utakmice, znali smo da nam je to veliki problem i sigurno se odrazilo, ali nije to odlučilo pobjednika. Iz razgovora smo zaključili da je to bila posljedica činjenice da smo na fajnl-for išli kao prvaci Evrope. To je sputalo djevojke, uticalo da ne budu opuštene i da nemaju sjajnu energiju, kakvu su imale na treniznima. I ove godine smo imali dosta turbulentnih iskustava i vjerujem da će nam to pomoći da budemo bolji. Trebalo bi da doživimo meč kao praznik, jer je Đer domaćin i s obzirom na sastav i očekivanja, kao i činjenicu da je izgubio Kup Mađarske, trebalo bi da ima pritisak".

Nadate li se da će igračicama koje idu iz Budućnosti dodatni motiv biti želja da se oproste titulom?

"Borićemo se da ne sputa, već da bude dodatni motiv, ali to je uvijek na ivici. Nekad pojačan motiv izazove stegnutost kod igrača, a nekad izvuče ono najbolje iz njih. Imali smo i dobrih i loših izdanja, ali je posljednjih pet bilo dobro, jednim dijelom i zbog želje igračica koje odlaze da se na pravi način, pobjednički raziđemo. Vjerujem da će nam to biti dodatni motiv, a ne pritisak ili stegnutost", poručio je Adžić.

Budućnost je tokom prošlog ljeta dovela samo dvije igračice - iz Vardara je vratila Itanu Grbić i dovela Brazilku sa španskim pasošem, Darli Zokebi de Paulu. Iskusna golmanka je odlično branila ove sezone i biće jedan od aduta u Budimpešti.

"Đer je favorit, ali moramo da radimo ono što znamo i budemo spremne. Ova utakmice je prvo finale za nas, najvažnije je da budemo pozitivne i da damo sve od sebe", istakla je 34-godišnjakinja rođena u Ponte Novi.

Za Podgoričanke je jedan meč bio prekretnica - ubjedljiv poraz od Ferencvaroša u „Morači” (33:25), koji je probudio uspavanog velikana.

"Sve je bilo loše, mnogo smo govorile o tome i složile se da moramo da radimo drugačije. Nakon toga smo bile znatno bolje, što se vidjelo kada smo pobijedile Vardar i Ferencvaroš u gostima. Mnogo igračica ide iz Budućnosti, ovo nam je posljednja sezona sa ovim timom i želja nam je bila da dođemo do fajnl-fora", dodaje španska reprezentativka.

Trener golmana Budućnosti Vlatko Đonović do najsitnijih detalja analizira sve protivnike. Njegove izabranice odlično znaju ko gdje voli da šutira, ali bivša golmanka nekoliko španskih i francuskih klubova ističe da se nije lako spremiti za duel sa Đerom.

"Protiv koga god da igramo, znamo kako igračice šutiraju. Ali, rukometašice Đera znaju da promijene način šuta i moramo da budemo koncentrisane i da radimo zajedno sa našom odbranom, a vjerujem da će sve biti dobro. Što se mene tiče, ovo mi jeste prvi fajnl-for, ali ne fali mi iskustva. Osjećam se veoma dobro, jer uz sebe imam sjajne saigračice koje me podržavaju", kazala je Zokebi de Paula.

Da budem kao Klara

Način branjenja Darli Zokebi de Paule, parade slične onim koje izvode fudbalski golmani, podsjetio je navijače Budućnosti na Klaru Voltering, koja je osvojiola obje Lige šampiona sa podgoričkim klubom.

"Imamo sličan stil između stativa, a za mene je dobro što u taj stil vjeruju u Budućnosti. Nadam se da ću uraditi isto što i Klara u njenoj posljednjoj sezoni u Budućnosti i da ću osvojiti Ligu šampiona", poručila je 34-godišnja reprezentativka Španije.

Najveća dobit su energija, ideje i harizma Bojane Popović

U odnosu na prošlogodišnji duel u polufinalu, Budućnost igra brže, više koristi brzi centar, napada bez golmana kada je neko isključen...

"S obzirom na to da se Bojana Popović definitivno posvetila trenerskom poslu, njeni energija, ideje i harizma su najveća dobit. Vjerujem da će se to pokazati i na fajnl-foru. Od početka sezone smo pokušali da imamo brži ritam i u tome smo uspijevali, a siguran sam da možemo i u Budimpešti, iako je rotacija smanjena. Sve mlade djevojke su se iskazale i mislim da su zrele da izađu na teren i daju maksimum. Činjenica je da nam nedostaju vrhunske igračice u odnosu na prošlu sezonu, ali imamo dovoljno pobjednika i kvaliteta u ovom sastavu da vjerujem da možemo da se nosimo sa Đerom", naglasio je Adžić.

I Đer je ubrzao tempo, ali je to bilo uslovljeno i dolaskom Nore Merk.

"Način igre nije kao što je bilo do sada sa Brazilkom i Mađaricama, pa i kada je tamo bila Kaća Bulatović, što je više ličilo na stil kakav Martin želi. Sada ima više skadinavskog stila, jer su u startnoj postavi Merk i Grot. Đer je bolji u napadu nego prošle godine, kada nije imao ljevakinju u napadu, a sada je tu Merk, koja je opravdala klasu i kod Martina izrasla u kvalitenu odbrambenu igračicu, što ranije uopšte nije bila. Nije igra puno drugačija, ali jeste malo brža, više skandinavska i vjerujem da ćemo naći način da to zaustavimo", rekao je Adžić.

Itana će biti peti bek

S obzirom na to da nema Milene Raičević, Adžić je bio prinuđen da Itanu Grbić isproba i na poziciji srednjeg beka. To joj nije strano, jer je bila organizatorka igre u mađim kategorijama, a odlično je odradila tu ulogu i na Evropskom prvenstvu u Švedskoj.

"Probali smo to tokom Regionalne lige, jer nam je potrebno pet bekova u rotaciji. Itana će biti u kombinaciji da pomogne na poziciji srednjeg beka, ali će biti i na lijevom krilu, koje je ove sezone odlično pokrivala. Može i u odbrani da odigra veoma kvalitetno na pozicijama pet i šest i jako je bitno da je na terenu. Imamo i mladu Mateu Pletikosić, koja ima slične karakteristike, a i Vanesa Agović polako dolazi do nivoa da može kvalitetno da igra Ligu šampiona", zaključio je Adžić.

Bonus video: