Rukometni Venger osvojio Ligu šampiona, Monpelje opet na vrhu Evrope

72 pregleda 0 komentar(a)
Ludovik Fabregas, Foto: EHF
Ludovik Fabregas, Foto: EHF
Ažurirano: 27.05.2018. 18:05h

Arsen Venger je došao 1996. godine u Arsenal i otišao prije 10-ak dana. Neko je pomislio da je time prekinut najduži trenerski staž u Evropi, ali se jedan čovjek potrudio da svi čuju da je na istom mjestu 24 godine, jer večeras je drugi put postao prvak Starog kontinenta.

Njegovo ime je Patris Kanaje i vodi rukometaše Monpeljea, sa kojima je u finalu Lige šampiona savladao Nant sa 32:26.

Finale u "Lankses areni" u Kelnu je proteklo u doninaciji "bijelih", koji su vodili sve vrijeme. Nant je smogao snage da izjednači na 24:24 u 50. minutu, ali tada se praktično "raspao" - Melvin Ričardson, 21-godišnji sin legendarnog francuskog srednjeg beka Džeksona Ričardsona je pokrenuo seriju 5:0, kojom je Monpelje prelomio susret.

U tom nizu su po jedan gol dali Litvanac Jonas Truhanovičus i Egipćanin Mahmud Ašem Šebib, a dva Argentinac Dijego Simonet. Truhanovičus i Simonet su ispisali istoriju, jer su bili prvi predstavnici svoje zemlje na fajnl-foru Lige šampiona, a sada su i prvi prvaci Evrope iz tih zemalja.

Simonet i sjajni pivot Ludovik Fabregas su bili najefikasniji u pobjedničkom timu sa po šest golova, po pet su dali Šebib i Slovenac Vid Kavtičnik, a Ričardson je svojom sjajnom ljevicom pogodio četiri puta.

Odlični su bili i golmani Vensan Žerar sa 12 odbrana i Nikola Portner, još jedan sin slavnog oca, reprezentativca SFRJ Zlatka Portnera, koji je odbranio dva sedmerca legendarnom Kirilu Lazarovu.

Makedonski desni bek je bio najbolji u poraženom timu sa šet golova, jednim više od Eduarda Gurbinda.

Monpelje je ovom pobjedom ponovio uspjeh iz 2003. godine, kada je u finalnom dvomeču porazio moćni Portland San Antonio. Tada je heroj bio Mihael Gigu, koji je nakon poraza u Španiji sa osam razlike (27:19) u revanšu dao 10 golova u pobjedi 31:19.

I Gigu je večeras drugi put postao prvak Evrope sa Monpeljeom, najvećim francuskim klubom u kojem igra već 19. sezonu!

Zanimljivo, Monpelje je igrao u grupi D, iz koje je mnogo teže doći do fajnl-fora nego iz grupa A i B, sastavljenih od timova sa najboljim rejtingom na EHF listi.

Kanajeovi momci su osvojili 1. mjesto u toj grupi, potom u baražu za osminu finala izbacili Ademar Leon (20:19 i 28:24), potom šokirali slavnu Barselonu (28:25 i 28:30) i najbolju njemačku ekipu Flenzburg (28:28 i 29:17), da bi u polufinalu skinuli krunu Vardaru (28:27).

Koliko su teži put imali do Kelna od makedonskog tima, govori i činjenica da su "crveno-crni" kao pobjednici grupe A igrali samo četvrtfinale i izbacili Kil zahvaljujući golu više postignutom u gostima (u Njemačkoj slavili 29:28, u Skoplju izgubili 28:27).

Vardar je nastup na fajnl-foru završio na 4. mjestu, jer je izgubio od Pari Sen Žermena sa 29:28. "Svece" je predvodio Nedim Remili sa devet golova, dok je Cetinjanin Vuko Borozan za Makedonce realizooovao svega tri od devet šuteva.

Bonus video: