Vujović: Rukomet je u Srbiji izgubio korak s ostalim sportovima

"Srbija je izgubila korak u odnosu na zemlje u okruženju, prije svega tu mislim na Sloveniju i Hrvatsku, a da li će se nešto promijeniti u dogledno vrijeme, Bog zna", rekao je Vujović.
114 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Vujović, Foto: Večer
Veselin Vujović, Foto: Večer
Ažurirano: 17.03.2017. 15:28h

Selektor rukometne reprezentacije Slovenije Veselin Vujović ocijenio je danas da je taj sport u Srbiji "izgubio korak" s ostalim sportovima i rekao da bi u predstojećem periodu trebalo napraviti strategiju razvoja.

"Posljednjih godina kao da smo se nekako ugasili i kao da neko to namjerno radi. Slabi rezultati i brojni problemi koji su okovali rukomet i te kako idu na ruku ostalim sportovima koji su odavno zauzeli mjesto koje je nekada s pravom pripadalo rukometu.

Situacija se prije svega može popraviti detaljnom analizom iz koje treba napraviti strategiju i time bi trebalo da se bave ljudi koje vode rukometni savez. Srbija je izgubila korak u odnosu na zemlje u okruženju, prije svega tu mislim na Sloveniju i Hrvatsku, a da li će se nešto promijeniti u dogledno vrijeme, Bog zna", rekao je Vujović.

On ipak ne vidi da će se status rukometa u skorije vrijeme promijeniti.

"Najviše bih volio da mogu da dajem pozitivne procjene. Međutim, ne vidim pokazatelj koji nagovještava da trenutno nešto može da se promijeni. Poslije pobjede Srbije u Poljskoj u kvalifikacijama za EP pomislio sam da su se našla prava rješenja na svim pozicijama, ali odmah je uslijedio poraz od Belorusije i plasman na EP sad visi o koncu. Srbija je već preskočila nekoliko velikih takmičenja, a neodlazak u Hrvatsku bio bi još jedan težak udarac za srpski rukomet.

Vujović kaže da bi spas trebalo da se potraži u kvalitetnom i stručnom radu sa mladima, a pre svega u stručnom usavršavanju trenera.

"Edukacija je jako bitna, ona mora da bude temeljna i dobro je što u Srbiji postoje ustanove koje nude takvo obrazovanje. Sa djecom moraju da rade obrazovani i elokvetni ljudi. Ne smijemo da dozvolimo da nam škole rukometa budu usputna stvar, da neki igrači bez angažmana tu kratkoročno nađu uhljebljenje dok se ne pojavi neki zainteresovan klub. Važnije je ko radi sa tom djecom nego ko je trener prvog tima, jer neke greške kasnije mogu da budu nepopravljive", rekao je Vujović.

On navodi da je status rukometa u medijskoj sferi u Srbiji u skladu sa rezultatima i da zbog toga neizmjerno žali.

"Isključivo rezultati diktiraju prisutnost u medijima što je pogubno za popularizaciju rukometa, jer u Srbiji rezultata odavno nema. Za mene je nevjerovatno da minulo Svjetsko prvenstvo u Srbiji nije televizijski prenošeno", rekao je on.

Bonus video: