Budućnost se osvetila Ferencvarošu, sa Larvikom u četvrtfinalu

Podgoričanke pobijedile 24:23, a nakon trijumfa Vardara nad Tiringerom (36:26) su ostale 3. u grupi 1, pa će u četvrtfinalu igrati sa Larvikom
82 pregleda 0 komentar(a)
ŽRK Budućnost, Foto: Filip Roganović
ŽRK Budućnost, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 11.03.2017. 18:14h

„Bojim se da smo probudili uspavanog diva i da će njegova reakcija biti strašna”. Te riječi je, po predanju, nakon napada na Perl Harbor izgovorio vrhovni zapovjednik Japanske carske mornarice u Drugom svjetskom ratu, Isoroku Jamamoto.

Sada mogu da ih izuste i rukometašice Ferencvaroša, koje su prije mjesec ponizile Budućnost u „Morači” i izazvale reakciju uspavanog velikana.

A ona je bila baš strašna - poslije pobjeda nad Vardarom u Skoplju (31:28) i Astrahanočkom u „Verdeu”, podgorički div je osvojio i Budimpeštu i savladao tim koji ga je probudio sa 24:23.

Nije tim Dragana Adžića, doduše, napredovao na tabeli, jer je ostao treći u grupi 1, sa bodom manje od Makedonki, koje su savladale Tiringer (36:26), a slabijom gol-razliku u međusobnim mečevima sa Mađaricama.

Ali, izdanjima na posljednjih nekoliko utakmica je pokazao da ga zanima samo treća titula prvaka Evrope.

Naredna prepreka na tom putu, u dvomeču od 7. do 16. aprila, biće Larvik. Sa ovakvom igrom, biće to samo dueli za zagrijavanje za fajnl-for i novo gostovanje u glavnom gradu Mađarske, 6. i 7. maja...

Podgoričanke su mnogo bolje počele meč i natjerale Gabora Eleka da na isteku 8. minuta zatraži tajm-aut, jer njegov tim nije iskoristio osam uvodnih napada i gubio je 4:0. Odmah nakon njega je uslijedila četvrta odbrana Marte Batinović, ali Neli Irman je u kontri, umjesto mreže, pogodila stativu.

To je bio uvod u muke Adžićevog tima, koji je bio bez gola 10 minuta i 41 sekundu, prije nego što je Katarina Bulatović svojim trećim pogotkom izjednačila na 5:5. U međuvremenu je drugi put isključena Dragana Cvijić, pa je bilo jasno da prvaka Crne Gore čeka težak posao, jer je Adžić morao da štedi prvu pivotkinju i jednu od ključnih igračica odbrane.

Ferencvaroš je još dva puta vodio (Sandra Seleši-Začik dala četvrti gol za 6:5, a Marija Jovanović „prodala“ svoju čuvenu fintu za 7:6), da bi Đurđina Jauković preokrenula sa dva pogotka na 8:7. Njena dugogodišnja saigračica iz mlađih kategorija Itana Grbić se potrudila da „plave“ na odmor odu sa minimalnim plusom (9:8).

Zanimljivo, Budućnost je dala jednak broj golova kao u prvom poluvremenu prvog meča sa Mađaricama, ali je primila čak 11 manje. Razlika je mogla i morala da bude veća, ali je Kristina Neagu odigrala možda i najgorih 30 minuta u dresu podgoričkog velikana - djevojka koja je danima kuburila sa virusom je realizovala jedan od sedam šuteva i izgubila dvije lopte.

I Irman je bila potpuno van ritma u napadu, zbog čega je takav rezultat bio na odmoru.

A onda, nakon povratka iz svlačionica, 28-godišnja Rumunka se razgoropadila. Zvanično najbolja igračica svijeta u 2010. i 2015. godini, koja je među pet kandidatkinja za IHF priznanje i za 2016, radila je šta je htjela - pogađala iz svih pozicija, asistirala, pa je već u 41. minutu opet bilo četiri razlike (15:11).

Tim iz Budimpešte je pokušao da se vrati u život i pobjedom osigura 1. mjesto u grupi, a malo je nedostajalo da makar stigne do boda, jer je Marija Jovanović u finišu činila čuda i za posljednjih šest minuta dala pet golova i asistirala za sedmerac.

Srećom po „plave“, Đurđina Jauković je peti put zatresla mrežu na minut i 41 sekundu prije kraja, a i Neagu se iskupila za promašeni sedmerac na počektu 58. minuta i pogotkom na 49 sekundi do posljednje sirene za 24:22 obezbijedila trijumf...

Buduća igračica CSM Bukurešta je zatresla mrežu baš uz sirenu, ali koju stotinku kasnije nego što je trebalo, pa je ostalo konačnih 24:23.

Neagu i Bulatovićeva su postigle po sedam golova, pet je dala Jaukovićeva (dva u 48. i 49. minutu u veoma važnim napadima bez golmana nakon isključenja Rumunke), tri Grbićeva, a dva Cvijićeva.

Kod domaćih je najbolja bila bivša kapitenka crnogorske reprezentacije sa šest golova, iako je na terenu provela svega 10-ak minuta. Sandra Seleši-Začik je pet puta tresla mrežu iz igre, a jednak broj pogodaka je imala i Aniko Kovačič, ali je čak četiri puta bila precizna iz sedmeraca.

Marta Batinović je imala 12 odbrana, jednu više od Blanke Biro.

Ferencvaroš - Budućnost 23:24 (8:9)

Budimpešta - „Đula Elek arena”. Gledalaca: 1.400. Sudije: Erdogan i Ezdeniz (Turska). Sedmerci: Ferencvaroš 4 (4), Budućnost 3 (2). Isključenja: Ferencvaroš 4, Budućnost 12 minuta.

Ferencvaroš: Sikora, BIRO (11 odbrana), Seleši-Začik 5, Sarka 1, ŠACL 1, SUČANSKI 2, Sekereš, Mesaroš 1, LUKAČ, SNELDER, PENA, Monori, Faluvegi 1, Jovanović 6, KOVAČIČ 5 (4), Hornjak 1.

Budućnost: Babović, BATINOVIĆ (12 odbrana), Ujkić, NEAGU 7, Jauković 5, Pletikosić, Agović, CVIJIĆ 2, IRMAN, Premović, BULATOVIĆ 7 (2), Pavićević, Ramusović, AHRUK, GRBIĆ 3.

Bonus video: