Zalet za povratak u Budimpeštu

Podgoričanke danas (15 časova), u gradu gdje se opet održava fajnl-for 6. i 7. maja, igraju sa timom koji je u „Morači” slavio 33:25
74 pregleda 0 komentar(a)
ŽRK Budućnost, Foto: Boris Pejović
ŽRK Budućnost, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.03.2017. 08:58h

Budimpešta je već tri godine sudbina crnogorskog ženskog rukometa. Budućnost je tri puta igrala fajnl-for Lige šampiona u „Laslo Pap areni”, osvojila titulu 2015. godine, 2014. igrala finale, a lani bila četvrta, baš kao i „lavice” 2014. na Evropskom prvenstvu.

Ovog puta najtrofejniji crnogorski klub ne čeka tako važan meč, jer nije previše bitno ko će biti rival u četvrtfinalu Lige šampiona, ali će današnji duel sa Ferencvarošem (15 časova) na zatvaranju glavne faze pokazati da li „plave” imaju snage da se u maju vrate u glavni grad Mađarske i još jednom ga pokore.

Ovaj obračun pokazaće i koliko su Katarina Bulatović, Kristina Neagu i drugarice popravile formu od 12. februara, kada ih je današnji rival šokirao u „Morači” (25:33).

"Imamo dodatni motiv da se revanširamo, mada je taj poraz bio prekretnica, poslije koga smo shvatile da moramo da se okrenemo sebi i energiji između nas, koja nam je falila. To smo popravljale iz utakmice u utakmicu, što se pokazalo već u Skoplju. Nadam se da ćemo Ferencvarošu vratiti dug, baš kao i Vardaru", poručila je Itana Grbić, koja po potrebi igra i lijevo krilo i srednjeg beka.

Njena saigračica sa desnog krila, Neli Irman, smatra da je prvi duel sa Ferencvarošem razbudio ekipu.

"Tada smo vidjele da bi nešto trebalo da promijenimo u glavama, da moramo da se sastavimo i da okrenemo drugi list. Nismo prikazivale igre kao prije, tako da smo razmislile i dobru energiju prenijele na teren. Mislim da smo sada na pravom putu", istakla je 30-godišnja Slovenka.

Na pitanje šta je potrebno za trijumf, djevojka iz Celja je imala spreman odgovor.

"Primijeniti sve što na prvoj utakmici nismo radile. Nismo uopšte bile agresivne, to moramo da popravimo. Agresivnost će popraviti sve u igri, biće više odbrana golmanki i kontri, što nas krasi".

Bekovska linija je najjače oružje Ferencvaroša, što se pokazalo u „Morači”. Zbog toga Podgoričanke moraju da odigraju znatno agresivnije kada je lopta u rukama Neree Pene, Zite Sučanski i ostalih.

"Imaju specifične bekove, koji su dosta niži, ali su opasni i spolja. Znaju da šutnu, ali i da prođu. Sve su to vrhunske igračice, koje sve vide i biće potreban maksimalan fokus. Za svakoga smo se spremale podjednako, ali se nadam da ćemo još jednom pokazati koliko možemo i revanširati se", naglasila je Grbićeva.

Irman je, baš kao i Neagu, Dragana Cvijić i Kinga Ahruk, presjedjela drugo poluvrijeme prvog meča sa mađarskim timom, jer je na velikom odmoru bilo čak 19:9 za gošće. Adžić je tada kaznio iskusnije i šansu da njihovim nasljednicama.

"Uvijek mi je teško kad sjedim na klupi, volim da igram. Nisam, ipak, time opterećena, a tada su dobile šansu mlađe, koju su tog dana igrale bolje nego mi. Teško mi je bilo da gledam, jer sam htjela da popravim neke stvari koje nisam dobro radila u prvom poluvremenu. Ali, o tome više ne razmišljam, već samo kako da sljedeću utakmicu igram puno bolje", naglasila je bivša rukometašica Zagorja, zagrebačke Lokomotive, Krima, Olimpije i Žaleca.

Slovenka je u Budućnosti od posljednjeg dana 2015. godine, a odlazi na kraju ove sezone. Došla je da bi osvojila Ligu šampiona, ali u prvom pokušaju nije uspjela. Sada želi da se ispravi i prigrabi pehar.

"Ne bih bila tu da ne mislim da to možemo. Poslije svega što nam se izdešavalo mislim da smo na pravom putu i da možemo svakoga da pobijedimo. Ali, razmišljamo kako ćemo pobijediti na svakoj sljedećoj utakmici, a ne o osvajanju Lige šampiona", zaključila je Irman.

Moguće i do 1. mjesta, ali je treće i dalje realnost

Pred posljednje kolo u grupi 1, Budućnost je treća sa 14 bodova, dva manje od Ferencvaroša, a jedan od Vardara. Ukoliko ostane treća, ekipa Dragana Adžića bi igrala već projektovano četvrtfinale sa Larvikom.

Moguće je, međutim, da Podgoričanke napreduju čak i do 1. mjesta, ali je neophodno da se ispune dva ne baš laka uslova.

Prvi je da „plave” u Budimpešti slave sa osam golova razlike (uz uslov da bar 34 puta zatresu mrežu) ili više, a drugi da Vardar na svom terenu ne pobijedi Tiringer.

Djeluje da je teško ispuniti bilo koji od ta dva uslova, ali zar je neko mogao i da pretpostavi da će Vardar u prošlom kolu izgubiti od Meca sa čak 42:28?

Ko zna, možda će makedonski šampion htjeti da bira rivala u četvrtfinalu, jer meč sa Njemicama u Skoplju počinje u 17.30 časova, sat nakon što se završi duel u Budimpešti...

Bonus video: