Crna Gora - Švedska, Johanson: Nikada nisam rekao da idemo na medalju

Rukometašice Crne Gore večeras (21) igraju prvi meč glavne faze 13. Evropskog prvenstva
168 pregleda 9 komentar(a)
johanson jauković, Foto: Reuters
johanson jauković, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2018. 10:41h

Od specijalnog izvještača "Vijesti" iz Nanta

Iz „grupe smrti” su, figurativno rečeno, izašle jedva žive. Bez makar boda koji bi im produžio nadu u polufinale Evropskog prvenstva, rukometašice Crne Gore su juče iz Nansija doputovale u Nant, gdje će večeras protiv Švedske (21 čas), u ponedjeljak protiv Srbije (21) i u srijedu sa Danskom (15.45) pokušati da poprave loš utisak iz meča sa Francuskom.

Đurđina Jauković, prva golgeterka Crne Gore, ne odustaje od sna o polufinalu, iako je vidljivo da je ekipa utučena nakon dva vezana poraza. Pobjeda nad Švedskom bi bila kao lijek...

"Teško je, ali i dalje postoje neke šanse. Ne zavisi sve od nas, ali je bitno da odradimo ove tri utakmice zbog sebe i iskoristimo ih da ispravimo greške koje smo imale protiv Francuske i Rusije - rekla je 21-godišnja Nikšićanka, koja je 21 put zatresla mrežu na tri utakmice".

Protiv Švedske je u prijateljskim susretima bila još ubjedljivija, sa 20 golova u pobjedama 32:30 i 30:28.

"Dva puta smo igrale sa Švedskom i odradile zajednički trening pred meč i znamo da nas čeka težak meč. To je ekipa koja dosta trči, daje najviše golove iz tranzicije, ima vrhunske bekove i krila, kao i golmanku, koja je bila zaslužna za pobjedu nad Srbijom", naglasila je Jaukovićeva.

Crna Gora je praktično ispustila šansu da se bori za treću medalju u istoriji, a Per Johanson je na pitanje o tome nervozno odgovorio:

"Vi ste pričali o tome, javnost i navijači, a ne mi. Od početka pričam da je cilj da budemo peti, šesti, sedmi ili osmi, a vi ste mogli da govorite koliko god hoćete o polufinalu. Ako su djevojke kazale tako nešto, onda je to glupost. Nikada nikome nisam rekao da idemo na medalju, jer je naš glavni cilj i dalje da obezbijedimo mjesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre".

Šta je bio problem u prvom poluvremenu protiv Francuske?

"Nije bilo odbrana golmana".

Zašto ste ostavili Katarinu Bulatović na klupi i počeli meč sa Anđelom Bulatović?

"Anđela je odradila veoma dobar posao na početku, igrala je sigurno. Htjeli smo da igramo široko, kao i da onda bude na poziciji trojke u odbrani. Zbog formacije sam smatrao da je to najbolje za tu utakmicu".

Čini i da ste i vi i igračice previše reagovali na odluke sudija i time podizali nervozu?

"Uvijek balansiram u vezi sa tim da li da pričam sa sudijama ili ne. Imam takav temperament i ponekad previše vičem. Samo sam htio da dam energiju igračicama. Ponekad je to dobro, ponekad loše. Dizao sam i palac sudijama kada bi uradili dobre stvari".

Mogli ste, ipak, da očekujete takvo suđenje na utakmici koja je toliko značila Francuskoj?

"Mogli smo, ali i pored toga možete da budete frustrirani", zaključio je Johanson.

Motiv - bitka za Tokio

O budućnosti reprezentacije Crne Gore će se raspravljati nakon Evropskog prvenstva, jer je pitanje hoće li je voditi isti selektor, ko će se oprostiti od dresa „lavica” (Anđela Bulatović na ljeto završava karijeru, možda misiju u nacionalnom timu okonča još nekoliko djevojaka), ali Crna Gora u Francuskoj ima još posla. Cilj je da se obezbijedi što bolje mjesto zbog Olimpijskih igara u Tokiju.

Vizu za Japan će, osim domaćina, direktno obezbijediti i šampion svijeta, prvaci Evrope, Afrike i Panameričkih igara, te pobjednik azijskih kvalifikacija. Ostalih šest ekipa će se dobiti kroz tri kvalifikaciona turnira, na kojima će nastupiti šest najboljih selekcija sa SP koje već nisu obezbijedile vizu za Tokio, a za Crnu Goru je bitno što će dva dodatna mjesta pripasti i najboljem kontinentu, što je uvijek Evropa.

„Lavice” su se tako i kvalifikovale i za kvalifikacije za OI u Riju, jer im je 4. mjesto na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Hrvatskoj donijelo učešće na turniru u danskom Arhusu. Da su na šampionatu 2014. bile iza Mađarske (zauzela 6. poziciju), uzalud bi im bilo što su na planetarnom prvenstvu u Danskoj 2015. bile osme...

Bonus video: