Motiv i osveta za tugu iz 2002.

Tog 21. aprila 2002, Herc, tj. Ferencvaroš, savladao je Budućnost u revanšu polufinala Lige šampiona sa 33:31
1 komentar(a)
Dragan Adžić, Foto: Savo Prelević
Dragan Adžić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.02.2017. 08:49h

Dvadeset prvi april 2002. godine. Najtužniji dan u istoriji ženskog rukometa u Crnoj Gori, dan kada su plakali svi - Maja Bulatović i saigračice, uprava, navijači u dupke punoj „Morači”, koja bi primila i nekoliko puta više od 6.000 ljudi...

Budućnost je peti put zaredom igrala polufinale Lige šampiona i fešta je bila spremna, jer niko nije ni pomišljao da je nakon 32:32 u Budimpešti moguće bila šta sem pobjede i konačno prvog finala. Ali, sudbina je htjela da najveći crnogorski klub izgubi ono što je djelovalo nemoguće i da na megdan Đorče Petrovu ode Herc, koji je rasplakao Podgoricu i slavio sa 33:31.

Iza naziva tadašnjeg sponzora krije se ime jednog od najvećih sportskih društava u Mađarskoj, Ferencvaroša, koji i večeras (19 časova) gostuje u „Morači”. Ulog nije veliki kao prije 15 godina, ali tim Dragana Adžića želi pobjedu kojom bi Mađaricama preuzeo 2. mjesto u grupi 1 glavne faze Lige šampiona.

"Vjerujem da će podsjećanje na utakmicu iz 2002. dati energiju ekipi, jer ove generacije moraju da čuvaju, njeguju i poštuju ono što su radile prethodne. Dug tog kluba je veliki, tako da će nam to dati dodatnu snagu i želju da pobijedimo. Mislim da je ova ekipa Ferencvaroša najkompaktnija ikada, jer igra najbolju odbranu, složene su kockice do kraja na višem nivou nego do sada", istakao je Adžić.

Trener Budućnosti je pojasnio zbog čega smatra da je tim iz Budimpešte sada jači nego prethodnih sezona.

"Ferencvaroš je godinama bio dominantno napadačka ekipa, ali sa Holanđankom Snelder i najkarakternijim mađarskim igračicama Sučanski i Kovačič, sada igra dobro i odbranu. Zbog toga su i došli ovi rezultati, kao što je pobjeda u Mecu, što mi nismo uspjeli da uradimo. S obzirom na to da bi fajnl-for igrao kao domaćin, sigurno je da naš rival ima najveće ambicije. Vjerujem da smo u odnosu na Vardar podigli formu i proširili broj raspoloženih igračica. FTC traži naš maksimum, a smatram da će on biti dovoljan da se ostvari pobjeda protiv ovako dobrog suparnika".

Milena Raičević će se, kao što je poznato, oporavljati bar do četvrtfinala, a Đurđina Malović i Suzana Lazović će početi da treniraju punim intenzitetom od naredne sedmice. Treninge je ovih dana normalno odradila Biljana Novović i spremna je da zauzme mjesto pored lijeve aut-linije.

"Ozbiljno računamo na nju već od ove utakmice", napomenuo je Adžić.

Iako je pun hvale na račun tima Gabora Eleka, 47-godišnji stručnjak priznaje da će se Budućnost najviše pitati večeras.

"Sve je na nama, protiv bilo kojeg protivnika. Maksimum nas dovodi u situaciju da možemo da igramo i sa Vardarom, i sa Đerom, i naravno sa Ferencvarošem. Neophodni su raspoloženje svih igračica, fokus i korišćenje slabosti koje se mogu pojaviti u odbrani protivnika. Ne smijemo da imamo malo raspoloženih igračica, kao protiv Vardara. Kako treniramo, vjerujem da ćemo imati dobru i lijevu i desnu stranu, kao i kvalitetniju odbranu nego na posljednja dva meča ", zaključio je Adžić.

Mara se izborila i nametnula svoj stil u tipičnoj mađarskoj ekipi

Za tim iz Budimpešte od ove sezone igra Marija Jovanović, sada već bivša kapitenka crnogorske reprezentacije.

"Izborila je da se u tipično mađarskoj ekipi, koja preferira domaće igračice, pita i da nametne svoj stil. Drago mi je da je u Ligi šampiona, u vrhunskom klubu, jer znam da joj je to bila želja. Odlično se oporavlja, a pravi je bek šuter i kada uđe dominantno se stvaraju kretnje za nju, drugačije nego kada su ostale igračice na terenu. Iz utakmice u utakmicu je sve bolja i sigurno će imati poseban motiv. Želio bih da odigra najbolje što može, a da Budućnost pobijedi", rekao je Adžić, koji je Jovanovićevoj bio trener sezonu i po u Budućnosti, a šest godina selektor u nacionalnom timu.

Trofejni stručnjak napominje da je bekovska linija najjače oružje Ferencvaroša.

"Ferencvaroš ima bar još četiri-pet vrhunskih igračica na bekovskim pozicijama, koje vole da igraju u gostima, u ambijentu kakav je kod nas. Čeka nas veliki posao da zaustavimo Sučanski, Kovačič, Hornjak, Maru, Penu, možda i Začik, koja se pojavila na posljednjoj utakmici 10-ak minuta, a vrlo je nezgodan i kvalitetan bek. Tu je i Holanđanka na crti, koja je učvrstila odbranu, a izuzetno je opasna u tranziciji i ima jako dobru saradnju sa bekovima. Ferencvaroš ove sezone ima i raspoložene golmanke, što mu je prethodnih godina bila slaba tačka".

Bonus video: