Samo pobjeda briše uspomene na Vardar

U Astrahan, grad na Volgi, posljednji kroz koji najveća evropska rijeka prođe prije nego što se ulije u Kaspijsko more (ili jezero, kako ko hoće), rukometašice Budućnosti su došle po pobjedu koja bi im praktično osigurala mjesto u četvrtfinalu Lige šampiona
1 komentar(a)
Dragana Cvijić, Foto: Filip Roganović
Dragana Cvijić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 04.02.2017. 06:46h

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Astrahan - Velikan evropskog rukometa protiv senzacionalnog prvaka Rusije.

Tim čija je želja da treći put pokori Evropu protiv ekipe koja se do glavne faze Lige šampiona bukvalno provukla, jer je prigrabila posljednju vizu zahvaljujući većem broju postignutih golova u gostima u međusobnim mečevima sa Lajpigom.

Jedan suparnik ima šest, drugi je bez bodova. Sve to dovoljno govori ko je favorit.

U Astrahan, grad na Volgi, posljednji kroz koji najveća evropska rijeka prođe prije nego što se ulije u Kaspijsko more (ili jezero, kako ko hoće), rukometašice Budućnosti su došle po pobjedu koja bi im praktično osigurala mjesto u četvrtfinalu Lige šampiona.

Bilo bi potrebno da se dogodi čudo da „plave” sa dva boda ne napuste grad u kojem živi nešto preko pola miliona ljudi, ali nikome ne pada na pamet da potcijeni Astrahanočku.

Uostalom, u sportskom kompleksu „Zvezdnij” su Vardar i Ferencvaroš tek u finišu slomili otpor tima u kojem igra nekoliko najvećih talenata svjetskog rukometa, predvođenih drugim strijelcem elitnog takmičenja, 18-godišnjom Karinom Sabirovom.

"Astrahanočka je jako ozbiljna ekipa. Igra agresivno kući, u Rusiji su i Vardar i Ferencvaroš imali problema, mučili su se cijelu utakmicu. Ruskinje imaju dobru odbranu, biće to kvalitetan meč za nas", upozorava Dragana Cvijić.

51 gol u Ligi šampiona je dala 18-godišnja Karina Sabirova, bek Astrahanočke. Ona je druga golgeterka elitnog takmičenja, sa samo pogotkom manje od krila Larvika Lin-Kristin Rigelhut-Koren

Vardar je prije prije šest dana srušio mit o neosvojivosti „Morače”, jer je slavio sa 31:28. Podgoričanke ne mogu do prvog mjesta u grupi 1, ali žele da odigraju bolje i naprave korak ka osvajanju 2. pozicije.

"Očekujem da ćemo popraviti određene segmente. Ne smatram da je igra protiv Vardara bila loša, bilo je dosta dobrih stvari, ali neke stvari moramo da popravimo. I, naravno, očekujemo dva boda u Astrahanu".

"Ne mislim ni da nam je u prvom meču glavne faze falilo svježine. Bilo je nekoliko tehničkih grešaka, u jednoj kontri je lopta bila bačena u noge, pogodile smo dvije-tri stative i više nam je falilo sreće, nego svježine", naglasila je srpska pivotkinja.

Cvijićeva je prethodnog ljeta treći put operisala koljeno, ali se opet vratila na teren i poručuje da nije imala nikakvih problema.

S obzirom na to da na kraju sezone ide, kao i gotovo sve iskusnije igračice, ovo joj je posljednja šansa da u dresu Budućnosti osvoji i treću Ligu šampiona. Ali, o tome ne razmišlja...

"Svako svakoga može da dobije, moramo da budemo fokusirane na sljedeći korak, a to je Astrahanočka. O fajnl-foru i velikim utakmicama ćemo pričati kada za to, nadam se, dođe vrijeme", rekla je 26-godišnja Obrenovčanka.

4 igračice Astrahanočke su predstavljale Rusiju na decembarskom Prvenstvu Evrope u Švedskoj - mlade Karina Sabirova, Kristina Kožokar i Kira Trusova, te iskusna Ljudmila Postnova. Nijedna od njih, ipak, nije bila u timu koji je osvojio olimpijsko zlato u Riju

U meču koji počinje u 14 časova po našem, a 17 po lokalnom vremenu, u timu neće biti kapitenke Milene Raičević, Đurđine Malović i Suzane Lazović.

U Astrahan, u kojem je sinoć bilo 13 stepeni ispod nule, stigla je i Biljana Novović, ali neće igrati.

Dragan Adžić je odlučio da sačuva prvo lijevo krilo za obračun sa Ferencvarošem u „Morači” za osam dana, ključnom za 2. mjesto u grupi.

Irman: Postnova je klasa, ali ne smijemo da zaboravimo ni mlade

Otkada je Dragan Adžić trener Budućnosti, rijetko ko daje previše optimistične izjave. Svaki protivnik mora da se poštuje, a u to se uklopila i Neli Irman, koja ne želi da unaprijed upiše dva očekivana boda.

"Astrahanočka jeste najslabiji rival u glavnoj fazi, ali igra veoma dobro na domaćem terenu. Vuče dosta kontri i ne očekujem laganu utakmicu. Moramo da budemo prave, da igramo kako znamo, a onda će sve biti u redu", poručila je 30-godišnja Slovenka.

Iskusno desno krilo smatra da Budućnost mora da igra bolje u odlučujućim trenucima, što je izostalo u prvom meču glavne faze.

"Vardar je završena priča, moramo da razmišljamo o sljedećoj utakmici. Pravile smo greške u bitnim trenucima tog meča, to više ne smije da se ponovi. Zatajile smo na samom kraju, a to je najbitnije da popravimo, da budemo najbolje u posljednjim trenucima. Moramo da izvučemo maksimum kada smo najumornije, a na toj utakmici nismo mogle".

Šta misliš o rukometašicama Astrahanočke?

"Ima i mladih i iskusnijih igračica. Postnova je klasa, igrala je dobro i u drugim klubovima i najiskusnija je. Ne smijemo zaboraviti ni sve one druge mlade, koje se bore za svoj klub i veoma su srčane. Sa takvima je baš teško igrati. Imaju sve, moramo da se držimo zajedno i da igramo svoju igru", istakla je Irman.

Bonus video: