„Eksperti” nadmoćno odbranili zlato

Francuska je u finalu savladala Norvešku sa 33:26 i osvojila šestu titulu prvaka svijeta
51 pregleda 1 komentar(a)
Rukometaši Francuske, Foto: Reuters
Rukometaši Francuske, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2017. 18:21h

Prošle godine su se oprostili od titula olimpijskog i evropskog prvaka, ali svjetsku titulu ne daju nikom - rukometaši Francuske su u finalu 25. planetarnog šampionata pred svojim navijačima u Parizu savladali Norvešku sa 33:26 i odbranili pehar osvojen prije dvije godine u Kataru.

„Ekspertima” je ovo šesta titula, a čak treća na posljednja četiri šampionata.

Skandinavci su bili bolji u prvom poluvremenu, nekoliko puta imali i tri gola prednosti, ali je tim Didijea Denara nekoliko sekundi pred odlazak na odmor preokrenuo na 18:17.

Nakon povratka iz svlačionica nije bilo dilema, jer je domaćin dominirao i vrlo brzo otklonio sve dileme oko pobjednika, jer je poveo 23:18 i više nijednom nije dozvolio rivalu da priđe na manje od minus četiri, a bilo je i osam razlike (31:23).

Nikola Karabatić je bio najefikasniji u pobjedničkom timu sa šest golova, po pet su dali Valentan Port, Kentan Mae i Mihael Gigu, dok je Vensan Žerar odbranio 11 šuteva.

U poraženom timu je opet odskočio golman Torbjern Bergerud sa 13 zaustavljenih šuteva, a najefikasniji su bili Kent Robin Tenesen sa pet, te Bjarte Mirhol, Esper Lie Hansen i Kristijan Bjernsen sa po četiri pogotka.

Denar je na prvom takmičenju nakon što je naslijedio legendarnog Kloda Onestu prigrabio zlato, a Norvežani nemaju razloga za tuguju, jer im je ovo prva medalja na velikim takmičenjima.

Uostalom, do šampionata su stigli zahvaljujući vajld-kardu, nakon što je u baražu bolja bila Slovenija.

Tim Veselina Vujovića je osvojio bronzu, jer je juče nestvarnim preokretom nadvisio Hrvatsku (31:30).

Bonus video: