Najveći derbi na novom početku

"Regionalna liga će nam puno značiti. Bila sam dvije godine u Vardaru i znam da su svi tamo žalili što nemaju jakih utakmica, kao Đer, Bukurešt, Rostov, danske ekipe... ", jasna je Itana Grbić.
2 komentar(a)
Itana Grbić, Foto: Filip Roganović
Itana Grbić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 14.01.2017. 09:38h

Poslije gotovo dvije godine pauze, na scenu se vraća takmičenje koje je bilo osmišljeno da riješi najveći problem klubova u regionu - nedostatak takmičarskih utakmica.

U dvorani „Verde” u Donjoj Gorici danas i sjutra se igra prvi turnir Regionalne lige za rukometašice, koja je ugašena u sezoni 2014/2015. Tada se zbog finansijskih problema klubova nije ni odigrao fajnl-for, već je Budućnost šesti pehar osvojila kao najbolji tim regularnog toka.

I odmah na startu, najveći derbi - tim Dragana Adžića će večeras (18.30 časova) igrati sa Vardarom. Biće to obračun klubova na čiju inicijativu je i oživljena Regionalna liga, jer je procijenjeno da su im ovakvi mečevi neophodni u napadu na titulu prvaka Evrope.

"Regionalna liga će nam puno značiti. Bila sam dvije godine u Vardaru i znam da su svi tamo žalili što nemaju jakih utakmica, kao Đer, Bukurešt, Rostov, danske ekipe... Crnogorska i makedonska liga su uvijek bile dosta slabe i falilo je i Budućnosti i Vardaru pripremnih mečeva, kako bi u boljem takmičarskom ritmu ušli u Ligu šampiona. Jedva smo čekale ove susrete i potrudićemo se da ih maksimalno iskoristimo", jasna je Itana Grbić.

Mlada crnogorska reprezentativka poručuje da nema dodatni motiv protiv skopskog kluba, iako se u Makedoniji nije naigrala. I upozorava na snagu tima koji odnedavno vodi nekadašnji španski reprezentativac David Dejvis.

"Ove sezone je Vardar doveo pet rukometašica koje su nosioci igre. Herem i Mavsar su se odlično uklopile na lijevom krilu, kao i Lakrabe i Pesoa, zbog čega je Vardar jedan od glavnih favorita za osvajanje Lige šampiona. I prethodnih sezona je imao izuzetne igračice na papiru, ali nešto nije štimalo kada se dođe do fajnl-fora. Sa Dejvisom su dosta sigurnije, igraju drugačije, jer je uveo disciplinu koja im je bila potrebna. Biće sigurno mnogo opasnije", naglašava Grbićeva.

Budućnost i Vardar će biti rivali i u glavnoj fazi Lige šampiona. Skopski tim je prenio sedam, a podgorički šest bodova, zbog neočekivanog poraza na gostovanju Mecu.

"Analizirale smo gdje smo griješile i kako da to ispravimo. Na žalost, ostale smo na nekoliko mjeseci bez srednjeg beka i kapitenke Milene Raičević, ali se Dragana Cvijić vratila jača nego ikada. Ona će dosta da doprinese u odbrani i napadu, pogotovo u saradnji sa Kristinom Neagu, čega su se svi uvijek plašili".

„Zaboravi srednjeg beka, sada si opet lijevo krilo”

Osim Milene Raičević, u timu Budućnosti neće biti ni golmanke Darli Zokebi de Paule i Biljane Novović, koja je zbog povišene temperature bila na dodatnim pregledima u Beogradu. Zbog toga će na lijevom krilu igrati Ivona Pavićević i Itana Grbić, iako je na Evropskom prvenstvu oduševila u ulozi srednjeg beka.

"Za Evropsko prvenstvo sam se spremala da igram srednjeg beka, ali mi je trener rekao da moram da se fokusiram i vratim misli na lijevo krilo, jer imamo dosta bekova. Potrudiću su da odradim svoj posao na krilu i na krajnjem u odbrani, te da ću ispraviti greške koje sam pravila. Iskoristiću svaku šansu koja mi se pruži, na kojoj god poziciji da igramzaključila je 20-godišnja Podgoričanka.

Raspored

Danas

Krim - Podravka (16)

Budućnost - Vardar (18.30)

Sjutra

Vardar - Krim (16)

Budućnost - Podravka (18.30)

Bonus video: