Pavićević i Ražnatović brane čast Crne Gore u Francuskoj

Cetinjski par je dijelio pravdu na EP za rukometašice 2010. godine
205 pregleda 3 komentar(a)
Miloš Ražnatović i Ivan Pavićević, Foto: Privatna arhiva
Miloš Ražnatović i Ivan Pavićević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 11.01.2017. 11:20h

U pariskom "Bersiju" večeras počinje 25. Svjetsko prvenstvo za rukometaše, na kojem, nažalost, neće biti Crne Gore.

Od "lavova" je u junskom baražu bila mnogo bolja Rusija (29:22 u Moskvi, 29:19 u Baru), ali će se crnogorska zastava vijoriti pod svodovima jedne od najljepših i najfunkcionalnijih arena u Evropi.

Zasluge za to pripadaju Ivanu Pavićeviću i Milošu Ražnatoviću, jednom od 16 sudijskih parova koji su dobili povjerenje da dijele pravdu najboljim svjetskim reprezentacijama.

Cetinjani će suditi mečeve grupe D, koja se igra baš u prijestonici Francuske. U Gradu svjetlosti učestvuju olimpijski prvak Danska, aktuelni svjetski vicešampion Katar, za koji ovog puta ne igra nijedan od tri Crnogorca (Žarko Marković, Goran Stojanović i Jovo Damjanović), vladar Afrike Egipat, te Bahrein i Argentina.

Pavićević i Ražnatović su od ponedjeljka u Parizu, gdje imaju treninge i sastanke tokom cijelog dana kako bi se upoznali sa novim pravilima, uvidjeli na šta da obrate pažnju kod svake selekcije, shvatili kako da koriste sistem video nadzora... I tako sve do četvrtka, kada će suditi jedan od tri meča.

"Ivan i ja smo počeli da sudimo sa 18 godina, sada imamo po 36 i još tada smo sebi zacrtali cilj da sudimo na Svjetskom prvenstvu i na Olimpijskim igrama. Prvi smo ispunili, nadam se da ćemo i drugi", kaže Pavićević za "Vijesti".

Cetinjski par je sudio 11 svjetskih i evropskih takmičenja za mlađe kategorije, na kojima je dijelio pravdu u četiri finala. U Ligi šampiona je već 10. sezonu, bio je na Evropskom prvenstvu za rukometašice 2010. godine, a vodio je i finale EHF kupa za žene.

"Dugo već sudimo i nikada niko nije gledao na to što smo iz male zemlje. Prelijep je osjećaj biti među 16 najboljih sudijskih parova na svijetu, a kad znate da je pred vama još 14 godina suđenja", dodaje Pavićević, koji je na pitanje ko su najbolji svjetski arbitri odgovorio kao iz topa:

"Danci Gjeding i Hansen i Španci Lopes i Ramires".

Sudi 16 parova, šansa i za blizankinje Bonaventura

Od 16 sudijskih parova čak 12 je iz Evrope, dva iz Azije (Iran i Južna Koreja), a po jedan iz Afrike (Tunis) i Južne Amerike (Argentina).

Francusku predstavljaju dva tandema, a jedan je dobro poznat na ovim prostorima - Šarlot i Žili Bonaventura.

Blizankinje koje su "ojadile" rukometašice Crne Gore u finalu Olimpijskih igara u Londonu će ispisati istoriju, jer su prve žene koje će suditi na planetarnim šampionatima za muškarce.

Parovi

Grupa A (Pariz, Nant) - danas: Francuska - Brazil (20.45). Sjutra: Rusija - Japan (17.45), Poljska - Norveška (20.45).

Grupa B (Mec) - sjutra: Slovenija - Angola (14), Makedonija - Tunis (17.45), Španija - Island (20.45).

Grupa C (Ruen) - četvrtak: Bjelorusija - Čile (14), Njemačka - Mađarska (17.45), Hrvatska - Saudijska Arabija (20.45).

Grupa D (Pariz) - četvrtak: Katar - Egipat (14), Švedska - Bahrein (17.45), Danska - Argentina (20.45).

Bonus video: