Crna Gora - Srbija: Iz Graca su dva puta...

Rukometaši Crne Gore protiv Srbije u Gracu (18.30) traže prvu pobjedu u svom 17. meču na evropskim prvenstvima
14210 pregleda 13 komentar(a)
Vasko Ševaljević, Foto: Filip Roganović
Vasko Ševaljević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.01.2020. 21:15h

Pobjednik ostaje u igri za plasman drugu fazu Evropskog prvenstva, poraženi silazi sa scene - veliki je ulog uoči večerašnjeg sudara rukometaša Crne Gore i Srbije u dvorani „Štathale”, u austrijskom Gracu (18.15 sati).

Sjajna igra i vođstvo u prvom poluvremenu protiv nekadašnjeg svjetskog i olimpijskog šampiona u prvom kolu daju nadu „lavovima” da mogu do trijumfa protiv selekcije koja, objektivno, nije na nivou Hrvatske, ali pad u igri u nastavku upozorava - mnoge kockice treba da se poslože da bi se ostvarila pobjeda na velikom takmičenju.

Kada su u pitanju crnogorski rukometaši, ona se se čeka - još od 2007. godine i prvom od pet nastupa na evropskim šampionatima.

Jedan remi i 15 poraza - da li došlo vrijeme za trijumf?

- Utakmica od ogromnog značaja - kako nama tako i njima, pa sam siguran da će biti veoma tvrda - kaže selektor Crne Gore Zoran Roganović.

Srbija je u sličnoj poziciji pred drugo kolo kao i Crna Gora, a sa sličnim ambicijama je i doputovala na EP - da pokuša da se plasira u drugu fazu, da su “uvuče” između Hrvatske i Bjelorusije, koji su favoriti grupe.

Ipak, poraz od Bjelorusije, i to lagan (35:30), u meču u kojem Srbije nije imala vođstvo, sigurno više boli nego crnogorski od Hrvatske, u meču u kojem su Lipovina i društvo gotovo 40 minuta držali u šahu jednog od velikana svjetskog rukometa.

Ovo možda nagovještava da su “lavovi” u blagoj psihološkoj prednosti pred utakmicu odluke u Šturmu, ali prava istina vidjeće se na terenu.

Srbija je, uostalom, i dalje blagi favorit, ako su parametar bukmejkeri.

- Potrebno je da se restartujemo, da pogledamo neke stvari koje smo lošije uradili protiv Hrvatske i da se skoncentrišemo na meč sa Srbijom - dodao je Roganović.

Punih 14 minuta - skoro četvrtinu meča, Crna Gora je protiv Hrvatske igrala sa igračem manje, što je umnogome i iskrojilo krajnji skor (27:21).

- Sudariće se dvije jake odbrane što će, vjerujem, i presuditi meč. Siguran sam da će i golmani imati velikog uticaja, jer obje selekcije imaju dobre čuvare mreže. Sve su to detalji koji mogu da odluče. Mislim, sa druge strane, da ćemo imati mnogo bolji napad i da ćemo smanjiti isključenja na najmanju moguću mjeru - kazao je Roganović, misleći na broje tehničke greške koje su pravili njegovi igrači u napadu, u četvrtak protiv “kauboja”.

Dva zvanična međusobna duela odigrale su dvije selekcije do sada, oba u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. - u Beogradu je 29. oktobra 2014. bilo 25:21 za Srbiju, u meču u kojem je nova, talentovana generacija crnogorskog rukometa stupila na scenu, dok je osam mjeseci kasnije, 10. juna 2015. u Baru bilo neriješeno 25:25.

Razlika je u tome što je Srbija sada prilično slabija nego tada, pošto je 2013. bila evropski viceprvak, a u Grac je doputovala sa dosta problema.

Oslabljena je i Crna Goras, Nebojša Simović i Miloš Vujović otpali su i prije EP, Miloš Božović, koji nije igrao protiv Hrvatske, pod velikim je znakom pitanja...

- Protiv Srbije će biti još teže nego protiv Hrvatske, jer su visoki, teški i svaka naša pogrešna odluka u napadu će rezultirati kontrom i brzim rješenjima. Zato moramo da oprezni i pametni - kaže Stevan Vujović.

Energija sa kojom je naša reprezentacija u meč protiv Hrvatske mogla bi da bude ključna, ukoliko se naravno ponovi protiv Srbije.

- Hrvati su nas na kraju dobili na tu njihovu odbranu 5:1, na koju se nismo snašli. Srbija je sjajna ekipa. Očekujem da svih 60 minuta igramo kao protiv Hrvatske u prvom poluvremenu. Nadam se pozitivnom ishodu - rekao je Aleksandar Bakić, koji je prije dva dana na debiju na velikim takmičenjima postigao dva gola i odigrao odlično u odbrani.

Prvi meč 2. kola grupe A igraju Hrvatska i Bjelorusija u 16 sati. Trijumf “kauboja” značio bi i Crnoj Gori, naravno ako savlada Srbiju.

U tom slučaju, u posljednjem kolu, naša selekcija bi protiv Bjelorusije igrala direktan meč za prolaz u drugu fazu. Za takav meč je, međutim, potrebna prva pobjeda na velikim takmičenjima...

“Terminator” Peruničić: Ili nastavljamo, ili se vraćamo podvijenog repa

Pljevljak Nenad Peruničić, popularni “Terminator”, legenda jugoslovenskog i evropskog rukometa, prihvatio se teškog zadatka da vrati Srbiju na rukometnu mapu Evrope nakon smjene generacija.

U najavi današnjeg meča u Gracu, selektor Srbije opisao je Crnu Goru kao “jako dobru, mladu i agresivnu reprezentaciju”.

- Oni imaju igrače iz Bundeslige i prošli su sličan put kao i mi. Jako su agresivni, što ću i ja tražiti od mojih igrača, čak i više. Nezgodna su ekipa, sa odbranom koju ne igra mnogo reprezentacija, ali shodno njihovom gabaritu, to im najviše leži. Tu moramo biti jako obazrivi. Tehnicke greške i izgubljene lopte moramo da svedemo na minimum - kazao je Peruničić.

Crna Gora i Srbija igraju danas u 18 i 15 meč drugog kola grupe A na Evropskom prvenstvu.

Oba tima porežena su u prvom kolu - od Hrvatske i Bjelrosije, pa će samo pobjednik današnjeg duela ostati u igri za plasman u drugu fazu.

- To je odlučujuća utakmica - ili nastavljamo, ili se vraćamo kući podvijenog repa. Stvar je ponosa, časti, inspiracije i odgovornosti koje svi nosimo i predstavljamo svoju zemlju - kazao je Peruničić.

Bonus video: