ČUDO NEVIĐENO Crna Gora srušila danske rukometne gigante!

Danci su u Podgoricu došli nakon serije od 15 uzastopnih pobjeda u zvaničnim mečevima, 10 vezanih na Svjetskom prvenstvu i poklekli u duelu sa Crnom Gorom
20648 pregleda 50 komentar(a)
Crnogorski rukometaši slave istorijsku pobjedu nad Danskom, Foto: Filip Roganović
Crnogorski rukometaši slave istorijsku pobjedu nad Danskom, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 10.04.2019. 23:08h

Čudo nad čudima u "Morači", sportski podvig i senzacija.

Crnogorski rukometaši savladali su Dansku, olimpijskog i svjetskog šampiona, dominatnu silu, predvođenu najboljim igračem svijeta.

"Lavovi" su u trećem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo slavili jednu od najvećih pobjeda u istoriji crnogorskog sporta - 32:31.

Danci su u Podgoricu došli nakon serije od 15 uzastopnih pobjeda u zvaničnim mečevima, 10 vezanih na Svjetskom prvenstvu i poklekli u duelu sa Crnom Gorom.

Mikel Hansen i drugovi su samo mogli da šokirano gledaju slavlje, a navijači pjevali Nebojši Simiću i ostalim idolima.

„Lavovima” je trebalo malo vremena da probiju odbranu Danske, vjerovatno i zbog prevelikog respekta prema velikanu. Ali, kada su krenuli da rešetaju mrežu nemoćnog asa Kila Niklasa Landina, nisu se zaustavljali - Miloš Božović i Stevan Vujović su pogađali iz svih pozicija, fenomenalni Simić je branio kao u transu i „skidao” zicere, pa je Nebojša Simović u 13. minutu povisio na 8:5.

Crna Gora je vodila i 9:6, nakon čega je isključen Božović, a Roganović pokazao hrabrost i na aktuelnog olimpijskog i svjetskog šampiona poslao rukometaša Komova, Aleksandra Bakića. Domaći su čak imali i veliku priliku za plus četiri, ali je lopta nakon šuta Vladana Lipovina pogodila unutrašnji dio stative.

Danci su prišli na 9:8, a onda je Bakić, momak rođen u septembru 2000. godine, u kontri savladao Landina i natjerao Nikolaja Jakobsena na tajm-aut i zamjenu na golu.

Gosti su se nakon toga sabrali, počeli da kažnjavaju greške rivala (od prvih 11 golova četiri postigli iz kontri, a tri nakon brzog centra), ali su „lavovi” na nevjerovatnu želju opet dva puta stekli plus dva (13:11 i 14:12).

Tada je maestralni Hansen uzeo sve u svoje ruke - najbolji igrač planete je dijelio asistencije kao da se igra i donio preokret (16:15).

Jakobsen je drugo poluvrijeme počeo bez golmana, sa sedam igrača u napadu, ali je odmah kažnjen, jer je Marko Lasica pogodio prazan gol za 17:17. Danci su nastavili da napadaju sa rukometašem više i još jednom platili ceh riziku, pa je Miloš Vujović zaključio seriju 3:0 za 22:20. Gosti su imali napad za preokret, ali je Simić uhvatio odbijenu loptu i zatresao mrežu sa svog sedmerca, a onda su Stevan Vujović, Božović i Miloš Vujović nakon perfektne asistencije golmana Crne Gore vratili rekordnih plus tri (28:25, 47. minut).

Kada se Branko Kankaraš bacio na odbijenu loptu u 55. minutu i lijevom rukom sa poda je gurnuo u mrežu za 30:27, bilo je jasno da je čudo nadohvat ruke. Lipovina je 51 sekundu prije kraja povisio na 32:30, ali to nije bio kraj drame - 19 sekundi kasnije je smanjio Anders Zakarijasen, a Božović „ponijela” lopta i neiskustvo i pokušao da golom riješi sve. Landin je odbranio, ali je sreća pogledala momke koji su je zaslužili - golman Kila se spetljao i potrošio dragocjene sekunde, kojima bi Danska mogla do boda.

Nije ga zaslužila. Zapravo, ovi momci nisu zaslužili da ostanu bez najveće pobjede u istoriji.

Sa ova dva boda, „lavovi” su se vratili u igru za Evropsko prvenstvo. Ako u junu pobijede Ukrajinu biće na Evropskom prvenstvu, a i tamo će, ako budu ovako igrali, imati šta da pokažu.

CRNA GORA - DANSKA 32:31 (16:17)

Podgorica - Dvorana „Morača”. Gledalaca: 3.300. Sudije: Pišon i Revere (Francuska). Sedmerci: Crna Gora 1 (1), Danska 6 (5). Isključenja: Crna Gora 10, Danska 4 minuta.

Crna Gora: Mijušković, SIMIĆ 1 (15 odbrana i sedmerac), Bakić 1, ČAVOR 2, RADOVIĆ 1, M. VUJOVIĆ 4 (1), Radojević, Simović 1, KANKARAŠ 3, S. VUJOVIĆ 5, Ševaljević, Petričević, BOŽOVIĆ 7, Lasica 2, Anđelić, Lipovina 5.

Danska: N. LANDIN (pet odbrana), Gren, M. LANDIN 2, Jakobsen, ZAKARIJASEN 6, SVAN 7, Melgord 1, Mensa-Larsen 2, Toft 2, M. HANSEN 8 (5), OLSEN 1, J. Hansen, DAMGORD 2, Nilsen, Holm, Hald.

Bonus video: