Delpo i Delbo rastužili Hrvatsku, Argentina napokon slavi "salataru"

"Gaučosi" osvojili Dejvis kup, nakon četiri poraza u finalima
101 pregleda 0 komentar(a)
Argentina Dejvis kup, Foto: Reuters
Argentina Dejvis kup, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2016. 21:01h

Argentina je konačno dočekala "salataru" - selekcija zemlje koja je dala velike igrače, zemlje u kojoj je tenis najpopularniji pojedinačni sport, poslije četiri poraza u finalima Dejvis kupa, slavila je u dramatičnom duelu u Zagrebu, protiv Hrvatske, 3:2 u pobjedama.

Trijumf za istoriju u odlučujućem meču donio je Federiko Delbonis, koji je savladao Iva Karlovića - 3:0 (6:3, 6:4, 6:2).

Heroj "gaučosa" bio je, ipak, Huan Martin del Potro, koji je poslije senzacionalnog preokreta u prvom susretu završnog dana savladao Marina Čilića - od 0:2, do 3:2, omogućivši svom timu peti meč.

A Delbonis je šansu maestralno iskoristio i "počistio" Karlovića za neopisivo slavlje argentinskih navijača u Zagrebu, gdje je bio i najveći argentinski sin Dijego Maradona, i euforiju u domovini.

Meč života odigrao je Delbonis, moćnom serveru Karloviću nije dao ni minimum šansi.

Prethodno su Del Potro i Čilić odigrali jedan od najdramatičnijih duela ove godine.

U sjajnoj atmosferi, specifičnoj za ovo takmičenje, Čilić je imao veliku prednost, ali je Del Potro pokazao karakter, na oduševljenje brojnih navijača Argentine, koji su u većem dijelu meča bili glasniji i vatreniji od domaćih.

Čilić je počeo izuzetno, u prvom setu nije gubio mirnoću kada je Delpo stizao brejk zaostatka (0:3, 1:4), već je u taj-brejku slavio 7:4.

U drugom setu, Čilić se odvojio kod 2:2, dva puta zaredom uzeo servis rivalu i ubjedljivo ga dobio - 6:2.

Del Potro se stabilizovao u trećem setu, lagano je čuvao servis, a u drugom gemu propustio dvije brejk prilike.

U 12. gemu dočekao je tri vezane, iskoristio treću za 7:5 i smanjio na 2:1, za egzaltaciju argentinskih navijača, koje je i večeras predvodio Dijego Maradona iz svečane lože.

Kakva je tek ludnica bila u desetom gemu četvrtog seta, u kome je Delpo izjednačio na 2:2, tako što je sjajno napao servis Čilića, poveo 0:40 i iskoristio treću set loptu.

Peti set je, međutim, bolje otvorio Čilić, pomalo neočekivano, već u prvom gemu je napravio brejk, ali je Del Potro odmah uzvratio...

Odlučka je pala u osmom gemu, kada je div iz Tandila poveo 5:3 i onda lako sačuvao servis za kompletiranje velikog preokreta.

Hrvatska je Dejvis kup prethodno osvojila 2005. godine, kada su glavni akteri bili Ivan Ljubičić i Mario Ančić, koji su u finalu savladali Slovačku.

Argentina je do večeras četiri puta poražena u finalu.

Bonus video: