Veliki rasplet Novaka Đokovića

Đoković nije mijenjao svoj raspored turnira, i kada je vidio da se Marej približava. To je greška u strategiji. Dok je Marej pobjeđivao, Đoković nije radio ništa. Zapravo, u tom slobodnom vremenu, Đoković je pronašao Pepea Imaza, Španca koji liči na gurua koji propovijeda ‘mir i ljubav’, a koji je nekad igrao tenis na nižem rangu. Njegov uticaj na Đokovića sada je priličan”, ističe Bodo.
10 komentar(a)
Đoković, Foto: Reuters
Đoković, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.11.2016. 15:53h

Samo jedna priča ispričana ove godine u teniskom svijetu može da se mjeri sa neodoljivom sagom čiji je autor bio Endi Marej u drugoj polovini 2016. godine.

To je bila storija koju je kreirao Novak Đoković. Nazovimo je veliki rasplet.

Ovako analizu teniske sezone i njen neočekivan epilog počinje Piter Bodo, jedan od najeminentnijih novinara koji prate bijeli sport.

Bodo preko 35 godina prati tenis, dobitnik je brojnih nagrada, a njegova knjiga o karijeri Pita Samprasa “Šampionov um”, koju je izdao “Njujork tajms”, bila je svjetski bestseler.

Podsjećajući da je rasplet godine bio u nedjelju, Bodo konstatuje da Đoković jednostavno nije bio isti igrač u drugom dijelu 2016.

Bodo konstatuje da je Đoković u junu, kada je kompletirao istorijski Grend slem, imao sva četiri pehara sa najvećih turnira i oko osam hiljada bodova prednosti nad prvim pratiovem.

“Ali, uskoro, stvari su krenule naopako za Đokovića. Tek kada se zahuktala sezona, Đoković je ispao sa Vimbldona u trećem kolu, a do kraja godine odigrao samo jedan dobar turnir, makar po standardima koje je sam postavio”, napisao je Bodo za ESPN.

Nakon poraza na Vimbldonu, Đoković je aludirao da ima “personalne probleme”, podsjeća se u analizi.

“To nisu bile teškoće koje su donijele sažaljenje velikog broja teniskih fanova, ali jesu dovele do toga da Đoković potraži ozbiljne odgovore u samom sebi. On je govorio o sopstvenom razvoju kao osobe, ali je počeo da nazaduje kao teniser”.

“Teorija, koju je Đoković često sam forsirao, bila je da je njegov život izuzetno dobro izbalansiran, i kada su njegove ambicije u tenisu bile dominantne. One su, međutim, počele da slabe. Počeo je da gubi, a porazi su bili praćeni nervoznim, nestrpljivim ili neočekivano nestabilnim igrama”, piše u analizi ESPN-a.

Podsjeća se da je posljednji trofej osvojio još u avgustu u Kanadi, kada mu je žrijeb kao najtežeg rivala dodijelio Keia Nišikorija, šestog nosioca.

Bodo konstatuje da je poraz u prvom kolu na Olimpijskim igrama uzdrmao Đokovića, ali bilo je “teško zamisliti da postoji opasnost da izgubi nadmoćnu poziciju koju je imao”.

“Đoković nije mijenjao svoj raspored turnira, i kada je vidio da se Marej približava. To je greška u strategiji. Dok je Marej pobjeđivao, Đoković nije radio ništa.

Zapravo, u tom slobodnom vremenu, Đoković je pronašao Pepea Imaza, Španca koji liči na gurua koji propovijeda ‘mir i ljubav’, a koji je nekad igrao tenis na nižem rangu. Njegov uticaj na Đokovića sada je priličan”, ističe Bodo.

“Sve što je, međutim, Đoković morao da uradi da bi ponovo bio broj jedan, jeste to da ostvari jednu jedinu pobjedu više od Mareja u Londonu. Ni to nije uspio”, konstatuje se u analizi.

“Bio lijen i sa nedovoljno ambicija, ili je izgorio nakon što ih je ispunio – ili je to kombinacija više elemenata? Da li se veliki rasplet završio? Đoković ima mnogo vremena da svari sve što se dogodilo u 2016. godini, ali je lako zamisliti šta se sada događa u njegovom stomaku”, zaključuje Bodo.

Bonus video: