Marej i zvanično broj jedan, Đoković drugi poslije 122 sedmice

Poslije 122 uzastione sedmice, Novak Đoković više nije svjetski broj jedan
0 komentar(a)
Endi MArej, Foto: Reuters
Endi MArej, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2016. 16:43h

Endi Marej je novi teniski broj jedan!

Škotlanđanin se plasirao u finale Mastersa u Parizu, jer je Miloš Raonić zbog povrede lista predao polufinalni meč bez borbe.

Marej je postao 26. teniser na vrhu ATP liste, a prvi Britanac od kada je 1973. godine počelo kompjutersko računanje bodova.

On je na teniskom tronu naslijedio Novaka Đokovića, koji je 122 sedmice zaredom bio prvi igrač svijeta

Duže od njega lideri na rang listi, u kontinuitetu, bili su Rodžer Federer (237), Džimi Konors (160) i Ivan Lendl (157).

Đoković je, međutim, nakon osvajanja Rolan Garosa, čime je kompletirao Grend slem, upao u krizu, dok je Marej bio konstantan cijele godine - od 12 turnira na kojima je učestvovao, na čak 11 je stigao do finala, a osvojio je i olimpijsko zlato.

Do sada je u 2016. ostvario 73 pobjede, što je njegov lični rekord.

Marej je 76 sedmica proveo na drugom mjestu, a do te pozicije prvi put je došao još prije sedam i po godina.

Nikada nijedan teniser nije čekao toliko dugo da sa drugog dođe na prvo mjesto, ali u konkurenciji Federera, Nadala i Đokovića, Marej nije mogao da napravi još jedan korak naprijed, sve do danas...

Džon Izner je drugi finalista Mastersa u Parizu.

Amerikanac je neočekivano lako savladao Marina Čilića 2:0 (6:4, 6:3) i treći put u karijeri plasirao se u finale Masters turnira.

Izner je imao 18 asova, a procenat ubačenog prvog servisa od 80 odsto, a kada je tako raspoložen potrebno je mnogo teniskog umijeća da bi se savladao.

Čilić, sigurno umoran i emotivno ispražnjen, nakon pobjede nad Đokovićem juče u četvrtfinalu, može da bude zadovoljan, jer je u Parizu obezbijedio plasman na ATP finale u Londonu.

Bonus video: