Sezona iz snova Andželik Kerber

Kerber je postala prva teniserska još od Martine Hingis 1997. godine, koja je slavila oba grend slema sezone na tvrdoj podlozi
50 pregleda 0 komentar(a)
Andželik Kerber, Foto: Reuters
Andželik Kerber, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2016. 12:00h

Pobjedom nad Čehinjom Karolinom Pliškovom u finalu US opena, Njemica Andželik Kerber dokazala je da je sa pravom najbolja teniserska svijeta, pa će sjutra svrgnuti sa čela WTA liste Amerikanku Serenu Vilijams.

Njemica je postala prva teniserska još od Martine Hingis 1997. godine, koja je slavila oba grend slema sezone na tvrdoj podlozi.

"Jako sam zadovoljna i ponosna na sve što sam uspjela da ostvarim. Mnogo sam unaprijedila svoju igru i osvajanjem drugog grend slema uradila sam nešto zaista veličanstveno. Napredovala sam, kako fizički, tako i na planu psihologije. I da, sada se mnogo više trudim da budem agresivnija na terenu i to puno vježbam na treninzima. I taktički sam bila spremna za finale. Znala sam da će Karolina "opaliti" puno asova i da sam tu nemoćna, zato sam se koncentrisala da u momentima kada mi se pruži mogućnost napadnem i diktiram poene. Izvukli smo pouke iz finala Sinsinatija, u kojem me je nadigrala", kazala je 28-godišnja Kerber.

Tek Kerber, koja osim titula na Australijan openu i US openu je ove sezone igrala i finala Vimbldona i Olimpijskih igara, postala je treća igračica u posljednjoj deceniji sa više od jednog trofeja na grend slemovima u jednoj sezoni. To je uspijevalo Sereni Vilijams, čak pet puta (2009, 20010, 2012, 2013, 2015) i Žastin Enan 2007.

"Posljednjih pet godina sam provela u top 10, a sve to vrijeme sam vjerovala mom timu i oni meni. Govorili su - dobijala si sve najbolje, a time su mi unosili potrebnu dozu samopouzdanja. Za ostvarenje mašte potrebno je vjerovati, biti strpljiv i raditi. Jako puno raditi ali i voljeti to. Ako još oko sebe okupiš dobru ekipu, uspjeh ne može izostati. Smatram da ću kroz nekoliko godina pokazivati video snimak svojoj djeci i pokazati im da je u životu najvažnije vjerovati u sebe i raditi ono što voliš", zaključila je Kerber.

A nekada sjajan teniser a sada uvaženi komentator, Endi Rodik, kao ključ uspjeha Kerber vidio je njeno savršenstvo u izvođenju osnovnih udaraca. Ali i savršenu taktičku pripremu i prilagodljivosat, jer je tokom mečeva Kerber uspijevalo da uoči nedostake u igri protivnica i to je znalački koristila.

"Njemica je sjajno uočila da Pliškova ima problema kada treba trčati sa kraja na kraj terena, i pri tome joj je forhend iz trka najranjiviji. Stalnim prebacivanjem loptice na forhend Pliškove je i dobila meč", objasnio je Rodik.

"Smatram da je ovo finale odlučilo iskustvo moje protivnice. Ona se savršeno branila, a ja sam prvi put bila u finalu grend slema i bila tako blizu pobjedi. Ipak, meč je bio fizički izuzetno zahtjevan, a ona se odlično nosila sa pritiskom važnosti i odigrala je odlično. Dobro je da sada u ženskom tenisu se mijenjaju stvari i sve više igračica pretenduje na najveće trofeje. Puno je mladih igračica značajno napredovalo ove sezone", naglasila je 24-godišnj Čehinja

Bonus video: