Đoković za 13. Vavrinka za 3. grend slem

Finale na „Artur Ešu” je večeras u 22 časa po našem vremenu. Đoković vodi 19:4 u međusobnim mečevima
88 pregleda 8 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Reuters
Novak Đoković, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2016. 08:00h

Na putu ka obje grend slem titule, Stanislas Vavrinka je šokirao Novaka Đokovića - u četvrtfinalu Australian opena 2014. i lani u finalu Rolan Garosa.

Švajcarcu je ponovo sudbina donijela obračun sa najboljim teniserom svijeta, koji će imati veliki motiv da se osveti za poraze u Melburnu i Parizu, ali je mnogo bitnija druga stvar - šansa da osvoji 13. titulu na najvećim turnirima i dođe tik iza Rafaela Nadala i Pita Samprasa, koji dijele 2. mjesto na vječitoj listi sa 14.

Đoković je u prvom polufinalu na „Artur Ešu”, u veoma čudnom meču, savladao jednog od kontroverznijih tenisera današnjice, Gaela Monfisa (6:3, 6:2, 3:6, 6:2). Tamnoputi Francuz je na 0:5 u 1. setu počeo da igra kao da se „sprda”, ali je nakon meča priznao da je to bio dio taktike, jer nije znao šta bi drugo uradio. I Đoković je priznao da mu je Monfis „ušao u glavu”, ali je brzo našao rješenje i slavio. Doduše, imao je muka sa ramenom, pa je čak i tražio pomoć fizioterapeuta u 4. setu. Nakon meča je objasnio šta je bio problem.

"Velika vlažnost vazduha je uticala na nas. Osjetio sam grč u ramenu, trebalo je vremena da popusti. Nije u pitanju nikakva povreda, kidanje vlakana, niti bilo šta s mišićem. Jednostavno, bila je velika vlaga, sparina, to je uticalo na težinu lopte i rame je malo propatilo. Biću u redu za finale", poručio je Đoković.

Kada je završen njegov meč, Vavrinka i Kei Nišikori su se tek spremali za izlazak na teren. Ali, 29-godišnji Srbin je predosjetio ko će mu biti rival u finalu:

"Sten je igrač za velike mečeve", rekao je Nole.

I pokazalo se koliko je bio u pravu - iako je Japanac blistao u prvom i početkom 2. seta, poveo 6:4 i 2:0, 31-godišnjak iz Lozane je nametnuo svoj tempo i slavio sa 4:6, 7:5, 6:4, 6:2. A kako Vavrinka igra odlučujuće mečeve, najbolje pokazuje činjenica da je dobio 10 posljednjih finala!

"Kei je igrao stvarno dobro od starta, diktirao je tempo. Vršio je pritisak na mene, nije mi dao vremena da mu se oduprem. Morao sam da se borim, a onda se on polako umarao. Tada sam počeo da budem agresivan. U finalu sam ovdje, ovo je ludnica", emotivan je bio Vavrinka, koji je u Njujorkku gubio polufinala 2013. od Đokovića, a 20015. od Rodžera Federera.

Finale na „Artur Ešu” je večeras u 22 časa po našem vremenu. Đoković vodi 19:4 u međusobnim mečevima, ali ne zaboravite kakav je Vavrinka u finalima...

Bonus video: