Finale Pliškova - Kerber

Njemica i Čehinja će finale igrati sjutra nešto poslije 22 sata. Kerber će od ponedjeljka biti najstarija igračica koja prvi put postaje svjetska broj jedan na WTA listi
0 komentar(a)
US open, Foto: Reuters
US open, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2016. 07:26h

U finalu otvorenog prvenstav Amerike u tenisu igraće Čehinja Karolina Pliškova i Njemica Andželik Kerber. Pliškova, deseta kosturašica u Njujorku je svoje prvo grend slem finale izborila pobjedom nad najboljom, Amerikankom Serenom Vilijams, 2:0 (6:2, 7:6).

Njemica, druga kosturašica na US openu a od ponedjeljka i prva igračica svijeta, je u polufinalu nadigrala Dankinju Karolinu Voznijacki sa 2:0 (6:4, 6:3).

Pliškova je na megdan Sereni izišla bez respekta i slavila je najjačim oružjem protivnice - servisom. Dozvolila je Amerikanki prvu brejk loptu tek u šestom gemu drugog seta, tako da je sasvim zasluženo prošla u finale. Serena je imala svega pet asova, dva manje od Čehinje, a procenat ubačenog prvog servisa prve teniserke je bio tek 53 odsto. Ni Pliškova nije u tom segmentu briljirala (56%), ali je imala visok procenat osvojenog prvog servisa (86%).

"Znala sam da je najbitnije da ostanem mirna i igram svoj najbolji tenis. U ženskom tenisu je psihologija bitnija od same igre. Trudila sam se da ne ulazim u duge razmjene i da joj stalno pravim pritisak na njenu igru. Znala sam da mogu pobijediti, ukoliko Serena ne bude imala taj dan da pogodi sve. Ona sa lakoćom ubaci 50 vinera, ali nijesam bila spremna na predaju. Znala sam da mogu pobijediti nakon trijumfa nad njenom sestrom Venus, jer igraju jako slično", kazala je Pliškova.

A Dankinja Voznijacki, koja se nakon dugačkog niza loših rezultata i pada na 74. mjesto WTA listi, nije mogla do novog iznenađenja. Njemica Kerber je isuviše lako dolazila do brejk prilika, pa će napokon zaposjesti prvu poziciju u svjetskom tenisu.

Kerber će sa 28 godina biti najstarija teniserka koja prvi put doalzi na čelo WTA liste. Sa druge strane, njen poraz od Pliškove u finalu Sinsinatija, neposredno pred početak US opena, spriječio je da već tada postane svjetska broj jedan. Istovremeno, omogućio je Sereni da sa 186 uzastopnih sedmica na prvom mjestu WTA rejtinga, izjednači rekord Njemice Štefi Graf, nakon što se pobjedom na Vimbldonu Serena izjednačila i po broju grend slem titula (22).

"NIje mi bilo lako izaći na teren sa saznanjem da ću od ponedjeljka biti svejtska broj jedan. Trudila sam se koliko sam mogla d apotisnem tu misao i da mi to ne odvlači pažnju. I biće mi teško u finalu jer razumije se da je Pliškova prepuna samopouzdanja, naročito nakon pobjeder nad Serenom. Ona želi svoj prvi grend slem, ali i ja želim titulu ovdje i boriću se za nju. Tačno je da joj dodatno samopouzdanje podiže pobjeda protiv mene u finalu Sinsinatija, ali ja sam već izvukla pouke iz tog poraza i sa trenerom ću se taktički pripremiti", istakla je Kerber.

Kerber u međusobnim duelima vodi protiv Čehinej sa 4:3.

Kerber će, svakako, biti prva nakon finala, a Pliškova bi novom pobjedom nad Njemicom ( u Sinsinatiju slavila sa 6:3, 6:1) mogla do rekordne nagrade u istoriji tenisa. Ona bi pobjedom aktivirala milion dolara bonusa za pobjednicu US open serije, pa bi joj uz pehar pripao ček na 4,5 miliona dolara. I Japanac Kei Nišikori bi dobio istu nagradu u slučaju trijumfa, zahvaljujući podatku da je Novak Đoković propustio priliku za bonus odustajanjem od Sinsinatija.

Za muško finale večeras će od 21 sat igrati Novak Đoković i Gael Monfis, dok se nakon tog meča igra drugo polufinale, Stan Vavrinka - Kei Nišikori.

Bonus video: