Nišikori u pravom trileru eliminisao Mareja i ugrabio polufinale protiv Vavrinke

Preokretom, u pet setova, nakon četiri sata iscrpljujuće borbe, Nišikori šokirao Mareja i ostvario jednu od najvećih pobjeda u karijeri
0 komentar(a)
Nišikori, Foto: Reuters
Nišikori, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.09.2016. 05:39h

Japanac Kei Nišikori plasirao se u polufinale US opena, pošto je preokretom nakon pet setova u pravom trileru pod zatvorenim krovom "Artur Eš" stadiona u Njujorku šokirao drugog nosioca Endija Mareja - 1:6, 6:4, 4:6, 6:4, 7:5!

Nišikori, sedmi teniser svijeta, u polufinalu će igrati sa Stanislasom Vavrinkom, koji je pobijedio 142. igrača svijeta, Argentinca Huan Martina del Potra u četiri seta, 7:6, 4:6, 6:3, 6:2, nakon tri sata i 15 minuta igre.

U drugom polufinalu igraju prvi nosilac i branilac trofeja Novak Đoković i Gael Monfis.

Marej je lako dobio prvi set sa 6:1, a dobro je počeo i drugi, napravio brejk,a onda je pod prijetnjom kiše zatvoren krov najvećeg teniskog stadiona na svijetu.

Novi uslovi očigledno su bolje prijali Nišikoriju, koji je uzeo protivniku dva brejka slavio 6:4 i za izjednačenje na 1:1 u setovima.

Marej se bolje snašao u trećem setu, koji je obilovao brejkovima. Britanac je tri puta oduzeo servis rivalu, a Nišikori dva.

Situacija je bila potpuno drugačija u četvrtom setu, kada je Škot osvojio samo prvi servis-gem, nakon čega je Japanac napravio dva brejka i osvojio sve servis gemove za 6:1.

Vrhunac drame uslijedio je u petom setu, u kojem je Marej dva puta na Nišikorijev brejk uzvraća ri-brejkom. Japanac je vodio 2:0, pa 4:2, a mislio se će ispustiti meč iz ruku kada je kod rezultata 4:3 na svoj servis imao vođstvo 40:0 i - izgubio gem!

Marej je poveo 5:4, Nišikori servirao da ostane u meču i, na iznenađenje mnogih - još jednom se probudio. Ekspresno je izjednačio na 5:5, a onda presudnim brejkom za 6:5, nakon fenomenalne igre na mreži, stigao na servis-gem do pobjede.

Tu priliku nije ispustio, pa se nakon četiri sata i tri minuta igre čuo pobjednički krik Japanca u Njujorku.

"Uživao sam na terenu u ovako uzbudljvom meču, ali sam se istovremeno trudio da ostanem hladnokrvan", kazao je Japanac.

Ovo je, sasvim sigurno, druga najveća pobjeda Nišikorija u karijeri, nakon trijumfa nad Novakom Đokovićem na istom stadionu prije dvije godine, tada u polufinalu US opena. Nišikori će u petak imati šansu da ostvari svoj drugi plasman u finale grend-slema, ponovo u Njujorku.

Marej se, s druge strane, razočaran vraća kući - vjerovalo se da je u vrhunskoj formi, da je spreman čak i da prekine dominaciju Novaka Đokovića. Tako su smatrale i kladionice, koje su Marejeve šanse za trofej uoči četvrtfinala rangirale skoro kao Đokovićeve.

Nakon ispadanja Mareja, Đokovićeve akcije su skočile - kvota da će odbraniti trofej u Njujorku pala je, naime, sa 1,9 na 1,4.

Marej je preranim ispadanjem propustio šansu da ponovi Đokovićev podvig iz prošle sezone - da igra finale na sva četiri grend slem turnira u godini.

Bonus video: