Hrvati ispisali istoriju u Portlandu

„Vatreni” su gubili 2:0, ali su slavili sa 3:2 protiv selekcije SAD
54 pregleda 0 komentar(a)
Borna Ćorić, Foto: Reuters
Borna Ćorić, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.07.2016. 09:02h

Posljednju vizu za polufinale Dejvis kupa je ugrabila Hrvatska, koja je priredila podvig u Portlandu i poslije 0:2 eliminisala Sjedinjene Američke Države.

To je tek četvrti put u istoriji da je najtrofejnija nacija u Dejvis kupu izgubila vođstvo od 2:0, jer su takav minus do sada protiv Amerikanaca nadoknadaili samo Australija 1939, Italija 1960. i Švedska 1994. godine.

Izjednačenje je donio Marin Čilić, koji je uzbudljivi taj-brejk prvog seta protiv Džona Iznera dobio 11:9, a onda naredna dva dijela igre riješio u svoju korist sa 6:3, 6:4.

Meč odluke su igrali Borna Ćorić i Džek Sok, a 19-godišnji Zagrepčanin je nakon tri sata odlične igre slavio sa 6:4, 3:6, 6:3, 6:4.

Ćorić je drugi put zaredom donio pobjednički bod u petom, odlučujućem meču, jer je u Portlandu ponovio ono što je u martu napravio protiv Belgije u Liježu.

Zanimljivo, Amerikanci ni u četvrtom pokušaju nisu mogli da savladaju Hrvate, koji će se za finale boriti sa Francuskom.

„Vatreni” će biti domaćini od 16. do 18. septembra, što će biti njihov povratak kući nakon tri i po godine i šest uzastopnih gostovanja.

To im je treće polufinale i treće koje igraju kući. Na putu ka tituli 2005. su savladali Rusiju u Splitu, da bi četiri godine kasnije u Poreču izgubili od Češke.

U drugom polufinalu će se sastati branilac titule Velika Britanija i Argentina.

Bonus video: