NA DVOGODIŠNJU SUSPENZIJU

Šarapova se žalila Sudu za sportsku arbitražu

0 komentar(a)
Marija Šarapova, Foto: Reuters
Marija Šarapova, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.06.2016. 17:02h

Ruska teniserka Marija Šarapova žalila se danas Sudu za sportsku arbitražu (CAS) na dvogodišnju suspenziju, a da li će žalba petostruke grend slem šampionke biti usvojena znaće se najkasnije do 18. jula.

CAS je saopštio da su se obje strane dogovorile da će procedura ići po hitnom postupku i da će sud donijeti odluku najkasnije do 18. jula.

Ukoliko CAS usvoji žalbu Šarapove, ona će imati pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Šarapova je prošle nedjelje suspendovana na dvije godine pošto su njeni doping testovi na Australijan openu u januaru bili pozitivni na zabranjenu supstancu meldonijum.

Odluku o suspenziji donijela je tročlana komisija Međunarodne teniseke federacije, koja je navela da Šarapova nije imala namjeru da vara, ali da "snosi isključivu odgovornost" za pozitivan doping test i da je "načinila veliku grešku".

Ruska teniserka je odmah najavila žalbu CAS-u, jer, kako je navela, ne može da prihvati "nepravedno oštru dvogodišnju suspenziju".

Šarapova je početkom marta priznala da su njeni doping rezultati pozitivni na meldonijum, supstancu koju je Svjetska antidoping agencija (WADA) 1. januara stavila na listu zabranjenih.

Ona je tada rekla da nije znala da je meldonijum na listi zabranjenih, a da je tu supstancu uzimala zbog problema sa srcem. Njen advokat Džon Hegerti rekao je da je Šarapova uzimala meldonijum poslije 1. januara.

Šarapova je jedna od najpopularnijih teniserki svijeta, jedna je od 10 teniserki u istoriji koja je osvojila sva četiri grend slema.

Nije igrala od poraza od Serene Vilijams na Australijan openu ovog januara, a trenutno je 34. na WTA listi.