Psihološka borba dvojice musketara

Dan King, novinar londonskog "Sana", piše za "Vijesti" iz Pariza o današnjem finalu Rolan Garosa
61 pregleda 4 komentar(a)
Novak Đoković, Endi Marej, Foto: Beta/AP
Novak Đoković, Endi Marej, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.06.2016. 10:32h

Šta god da se dogodi u nedjelju, kakav god ishod finala da bude – istorija će biti ispisana.

Potpuno je logično da teniski svijet čeka da Novak Đoković konačno ispuni svoju “misiju”, da osvoji jedini Grend slem koji mu nedostaje i kompletira niz od četiri trofeja zaredom, što je posljednji uradio Rod Lejver.

Ali, s druge strane, i mi, Britanci, čekamo još jedan istorijski trenutak Endi Mareja.

Obojica su svjesni, bez sumnje, šta je u igri u ovom finalu. I obojica su sigurno sinoć zaspali sa mislima o tome šta mogu da dobiju, ali i koliko da izgube...

Finale, dakle, neće biti samo sportska, već i psihološka igra dvojice musketara.

Uzalud su Đoković i Marej u izjavama uoči meča govorili o trenucima za uživanje, zadovoljstvu što su u finalu – jasno je da samo pobjeda ispunjava ambicije i želje.

Marej je, čak, kazao da prije nekoliko godina nije očekivao da će biti tu gdje je sada.

Iskreno, i mi, britanski novinari, koji izvještavamo sa Rolan Garosa i ostalih velikih turnira, imali smo isto mišljenje, pa smo njegov plasman u finale proslavili kao osvajanje trofeja, uz dobru hranu i po koju kriglu piva i čašu francuskog vina. Baš smo se osjećali kao kod kuće, valjda i zbog toga što deset dana nismo vidjeli sunce. Mislili smo da se to može dogoditi samo u Londonu, u ovo doba godine.

Marej je u polufinalu protiv Vavrinke bio apsolutno briljantan. On, međutim, zna da sve ispod briljantnosti nije dovoljno za Đokovića i sada je pitanje može li da dva puta zaredom bude na takvom nivou.

Đoković, takođe, zna da mu je za Mareja, ako je u top-formi, potrebna igra najvećeg mogućeg kvaliteta da bi došao do toliko željenog trofeja.

Ne treba biti veliki teniski ekspert, pa procijeniti šanse uoči finala, i dati prednost Đokoviću, pa čak i veliku. U procentima, 70-30 za srpskog tenisera.

Kao Britanac, vjerujem i nadam se da će Endi biti jači od prognoza, da će igrati još bolji tenis nego u polufinalu, da će odigrati tenis života.

Kao neko ko enormno cijeni sve što Đoković radi posljednjih godina, s pravom se pitam - da li bi i to bilo dovoljno za pobjedu.

Bonus video: