Đoković za besmrtnost, Marej za istoriju

Svakom protivniku ledi se krv u žilama od dvije riječi - Novak Đoković
30 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Reuters
Novak Đoković, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2016. 08:47h

Protiv njega će biti sve - Endi Marej, uporan kao malo ko i u fenomenalnoj formi, teret tradicije koja kaže da od 1969. i podviga Roda Lejvera niko nije vezao četiri titule na grend slemovima, činjenica da je pritisak ogroman jer „gori” od želje da konačno osvoji Rolan Garos...

Svi ti argumenti idu na jednu stranu, a na drugoj su samo dvije riječi. Ali dvije od kojih se svakom protivniku ledi krv u žilama - Novak Đoković. Zvanično najbolji sportista svijeta će danas od 15 časova pokušati da u svom četvrtom finalu konačno osvoji Kup musketara i postane tek osmi igrač u istoriji sa titulama sa sva četiri najveća turnira.

Sve brojke govore u korist 29-godišnjeg Beograđanina. Od 33 međusobna meča, 23 je riješio u svoju korist protiv sedam dana starijeg momka iz Danblejna. Ovo će mu biti 22. finale na šljaci, Mareju tek peto, i prvo u Parizu. Ima 11 grend slem titula, njegov rival dvije, u finalima na najvećim turnirima vodi 4:2... Sve, ama baš sve, nagovještava da će Đoković konačno pokoriti „Filip Šatrije“, ali zar tako nije bilo i prošle godine, kada je rival u finalu bio Stanislas Vavrinka?

Zbog toga se samo postavlja pitanje - hoće li Đoković pobijediti pritisak pod kojim se nalazi, što mu lani nije uspjelo?

"Iskustvo koje imam pokušaću da iskoristim da se pripremim za ovaj meč kao i za svaki drugi. Naravno da je emocija drugačija u grend slem finalu, pogotovo finalu Rolan Garosa, to je neminovno. Ali kako je govorio pokojni patrijarh Pavle: „Kakve su ti misli, takav ti je život”. Ne želim da stvaram još veći pritisak nego što jeste - pritisak je ogroman, očekivanja još veća, ne samo moja, nego i ljudi koji me prate i podržavaju. Toga sam svjestan, ali ne želim o tome da razmišljam i da pričam više nego što već osjećam. Trudiću se da svoje misli i energiju usmjerim na način koji će mi omogućiti da pružim mak simum", rekao je prvi reket planete.

Đoković na grend slemovima vodi 7:2 protiv Mareja, a na šljaci 4:1. Izgubio je, međutim, posljednji duel od Škota na zemljanoj podlozi, u meču za pehar Mastersa u Rimu prije tri sedmice (6:3, 6:3). Zanimljivo je da je škotskom teniseru tek 48. finale u karijeri bilo prvo na šljaci, ali je od posljednjih osam polovinu odigrao baš na toj podlozi. I ima tri titule i samo jedan poraz, baš od Đokovića na Mastersu u Madridu.

"Već smo igrali dva finala na šljaci ove sezone - u Madridu i Rimu smo osvojili po titulu. On je u prva dva kola igrao mečeve u pet setova i veliki je borac. Tokom godina je njegova igra na zemljanoj podlozi mnogo napredovala. Ova sezona je pravi primjer toga", zaključio je srpski as.

Marej se izvukao u prva dva kola, jer je od Radeka Štepaneka gubio 2:0, a od anonimnog Francuza Matije Burga 2:1. Mučio se i u četvrtfinalu sa Rišarom Gaskeom, koji je imao set prednosti i mini-brejk viška u taj-brejku drugog dijela igre, ali se izvukao. I onda, u polufinalu, skinuo krunu sada već bivšem šampionu Vavrinki.

"Iskreno, nisam očekivao da ću ovdje ikada igrati finale, jer sam uvijek patio na šljaci, a i leđa su me mučila. Prošle godine sam počeo da gajim nadu, što je velika zasluga mog tima, koji mi je pomogao da budem zdrav", poručio je Marej.

Osvajač Vimbldona iz 1987. Pet Keš smatra da će vremenski uslovi u Parizu više odgovarati Škotu, jer je loptica teža nego inače.

"Ne znam kome će uslovi više pomoći, jer je Novak moćan na svim i svakakvim terenima. Biće dugih poena, a morate da budete strpljivi u ovakvim uslovima, jer nije lako pogoditi viner. Siguran sam da će biti izuzetno emotivno finale, puno dugih razmjena sa osnovne linije, jer imamo sličan stil igre. Znam njegovu igru, on zna moju i siguran sam da ćemo obojica pružiti sve što možemo",naglasio je Marej.

Bonus video: