Garbinje Mugurusa nova kraljica Pariza

"Pobjeda protiv Serene prije dvije godine na Rolan Garosu mi je pomogla da i danas ostvarim pobjedu na sličan način", rekla je nakon meča Mugurusa
97 pregleda 2 komentar(a)
Garbinje Mugurusa, Foto: Reuters
Garbinje Mugurusa, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2016. 15:17h

U svom prvom finalu na Rolan Garosu, Garbinje Mugurusa se domogla prve grend slem titule u karijeri - Španjolka je u meču za trofej pobijedila Serenu Vilijams sa 7:5, 6:4, nakon sat i 43 minuta igre i tako svrgla Amerikanku sa trona.

Mugurusa se, ujedno, revanširali Sereni za prošlogodišnji poraz u finalu Vimbldona, takođe u dva seta.

"Veoma sam uzbuđena, konačno sam uspjela da osvojim grend slem titulu, i to protiv najbolje teniserke svijeta. Zbog toga sam veoma srećna, nemam riječi da opišem šta za mene i Španiju znači Rolan Garos. Pobjeda protiv Serene prije dvije godine na Rolan Garosu mi je pomogla da i danas ostvarim pobjedu na sličan način", rekla je nakon meča Mugurusa, prva Španjolka koja je osvojila Rolan Garos nakon Aranče Sančes Vikario.

Početak finala nije donio mnogo uzbuđenja. Obje teniserke osvojile su po dva servis gema, da bi Mugurusa u petom gemu prva stigla do brejka.

Četvrta teniserka na WTA listi je agresivnom igrom došla do tri vezane brejk lopte, a Vilijams je dobrim servisima uspjela da spasi dvije, ali je na posljednjoj napravila dvostruku servis grešku, pa je Španjolka povela s 3:2.

Vilijams je u narednom gemu došla do 0:30, ali je Mugurusa na kraju ipak uspjela da potvrdi brejk, te povede s 4:2. Amerikanka je podigla nivo igre u naredna dva gema, pa je prvo lako smanjila na 4:3, a onda je uvratila i oduzimanjem servisa za 4:4.

Djelovalo je poslije izjednačenja Vilijamsove da će prvi set otići u taj-brejk, ali je Mugurusa u 11. gemu uspjela da napravi novi brejk, a potom na svoj servis, uz dosta problema, dođe do vođstva od 1:0.

Mugurusa je dobro počela drugi set, napravila je novi brejk i povela s 1:0, ali je Amerikanka odmah uspjela da uzvrati oduzimanjem servisa.

Španjolka i pored izgubljenog servisa nije mijenjala stil igre, nastavila je da bude agresivna i tjera rivalku na greške, te je tako došla do novog brejka, a potom je lako stigla do 3:1.

Sve do 10. gema drugog seta obje teniserke su bile sigurne na svoj servis, da bi Mugurusa kod rezultata 5:3 na servis Amerikanke stigla do meč lopti, čak četiri, od čega dvije vezane, ali ih nije iskoristila.

Vilijams je poslije velike borbe uspjela da smanji na 5:4, ali je Mugurusa u svom servis gemu bila izuzetno sigurna, te je bez izgubljenog poena u tom gemu došla do prve grend slem titule, a ukupno treće u karijeri na WTA turu.

"Čestitam Garbinji, odigrala je fantastičan meč danas i zaslužila je trijumf. Sljedeće godine ću ponovo pokušati da se domognem trofeja", skoro sa suzama u očima je kazala Serena Vilijams nakon večane ceremonije.

Mugurusa, koja je igrala tek četvrti Rolan Garos (14. grend slem u karijeri), od ponedjeljka će na drugo mjesto WTA liste, iza Serene, što je njen najbolji plasman u karijeri.

Kao prva teniserka svijeta, američka teniserka je igrala 14 grend slem finala, a ovo joj je tek treći poraz u meču za trofej.

Serena je ostala na 21 osvojenoj grend slem tituli (tri na Rolan Garosu), a izgubila je i drugo ovogodišnje grend slem finale, nakon što je na Australijan openu od nje bolja bila Andželik Kerber.

Bonus video: