Marej opet igrao pet setova, pobjede Vavrinke i Nišikorija

Samo 24 sata nakon što je velikim preokretom, u pet setova, dobio dvodnevnu bitku protiv češkog veterana Radeka Šćepaneka, jedan od glavnih favorita za titulu u Parizu opet je igrao triler, i to protiv anonimnog Francuza Matijasa Buržea
1 komentar(a)
Marej, Foto: Reuters
Marej, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2016. 16:41h

Ne zna se koliki je domet Endija Mareja na Rolan Garosu ove sezone, ali škotski teniser već sada može da kaže da iza sebe ima najuzbudljiviji početak jednog grend slem turnira u karijeri.

Samo 24 sata nakon što je velikim preokretom, u pet setova, dobio dvodnevnu bitku protiv češkog veterana Radeka Šćepaneka, jedan od glavnih favorita za titulu u Parizu opet je igrao triler, opet u pet setova!

I to protiv anonimnog Francuza, Matijasa Buržea, koji debituje na velikim turnirima, i to zahvaljujući specijalnoj pozivnici koju je dobio od organizatora.

Marej je osvojio prvi set, napravio brejk u drugom, a onda - stao. Nošem podrškom sa tribina na stadionu "Filip Šatrije" 22-godišnji Burg je počeo da igra kao u transu, dobio je drugi i treći, imao čak i dvije brejk lopte u četvrtom setu.

Izluđenom Mareju bilo je tada jasno da će za pobjedu opet morati da igra pet setova. Britanac se pribrao, Francuz nije mogao da nastavi u istom ritmu, pa su završnica četvrtog i skoro cijeli peti set bili jednosmjerna ulica - Marej je vratio prepoznatljivu igru i na kraju bez većih problema, ma koliko to čudno zvučalo, izborio plasman u treće kolo. Konačno - 6:2, 2:6, 4:6, 6:2. 6:3.

"Počeo sam dobro, ali sam odjednom u drugom setu izgubio put i ideju kako da igram. Moj protivnik je briljirao u tim momentima i stvarno sam bio u raskoraku. Ponovo sam se povratio u petom setu i priveo posao kraju. Nije bilo lako, igrao sam i protiv publike, nije baš jednostavno kada vrište svaki put pošto izgubim poen, ali i to je situacija sa kojom sam se već suočio, uostalom nikad nisam izgubio od Francuza na Rolan Garosu", kazao je Marej, koji je igrao čak 10 setova u prva dva kola, i to u tri vezana dana, jer se meč sa Štepanjekom odužio zbog smanjene vidljivosti u ponedjeljak veče i okončan je tek u utorak.

Mareja sada čekaju veliki serveri - Ivo Karlović, potom možda i Džon Izner, koji prethodno treba da pobijedi Gabašvilija.

Nakon velike borbe i straha za prolaz u prvom kolu protiv Lukaša Rosola, Sanislas Vavrinka je odigrao mirniji meč u drugom kolu.

Aktuelni šampion Rolan Garosa je u tri seta (7:6, 6:3, 6:4) savladao Japanca Taroa Danijela.

"Zadovoljan sam, posebno nakon onnako teškog prvog meča. Dobro je što sam slavio u tri seta i što sam bio fokusiran samo na svoju igru", rekao je Vavrinka nakon trijumfa protiv 93. igrača na svijetu.

U treće kolo je prošao i Kei Nišikori, koji je bio bolji od Andreja Kuznjecova, tako što je u sva tri seta slavio sa po 6:3.

U narednu rundu idu i Fernando Verdasko, Žeremi Šardi...

Iznenađenja nije bilo ni kod žena - plasman u treće kolo izborile su Garbinje Mugurusa, Lucije Šafaržova, Simona Halep, Petra Kvitova i Svetlana Kuznjecova.

Bonus video: