Marej preživio strah, Đoković i Nadal u 2. kolu

Radek Štepanek je kod vođstva od 5:4 u petom setu bio na dva poena od realizacije, ali je Marej pokazao karakter i mentalnu snagu u meču koji je trajao dva dana
0 komentar(a)
Marej, Foto: Reuters
Marej, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2016. 16:30h

Dva dana borbe, igra u pet setova i veliki preokret protiv 37-godišnjeg veterana Radeka Štepaneka - bili su potrebni Endiju Mareju za plasman u 2. kolo Rolan Garosa.

Jedan od najvećih favorita za osvajanja Otvorenog prvenstva Francuske preživio je pravi strah na početku ovogodišnje misije u Parizu, pošto se u jednom momentu u petom setu nalazio na rubu eliminacije - nije njegov protivnik imao meč loptu, ali je u dva navrata bio na samo dva poena od senzacije, kod 30:30 i 40:40, uz vođsvo 5:4 na servisu Mareja.

Britanac je, međutim, uspio da se izvuče, a već u narednom gemu i da napravi brejk, nakon čega je odservirao za konačnu pobjedu - 3:6, 3:6, 6:0, 6:3, 7:5 u duelu koji je prekinut prethodnog dana zbog smanjene vidljivosti kod vođstva češkog tenisera od 2:1.

Štepanek je, dakle, bio dovoljno dobar da i u 38. godini do krajnjih granica testira karakter i meltanlnu snagu Endija Mareja.

Britanac je teškom mukom prebrodio ovaj neočekivano neugodan zadatak i, ko zna, možda ga treba očekivati u boljim izdanjima u nastavku turnira.

Marej, drugi teniser svijeta, juri svoj prvi trofej na Rolan Garosu nakon što je u posljednje dvije sezone značajno unaprijedio igru na šljaci. U Pariz je doputovao kao šampion Mastersa u Rimu i kao finalista Madrida.

Njegov naredni rival biće ne previše poznati Francuz Matijas Burže, koji je u prvom kolu eliminsao kvalifikanta, Samper-Montanu sa 3:0 u setovima.

Štepanek je, s druge strane, propustio priliku da postane najstariji teniser u drugom kolu Rolan Garosa još od Džimija Konorsa 80-ih godina prošlog vijeka.

Za razliku od Mareja, Novak Đoković i Rafael Nadal se nisu mučili.

Prvi reket svijeta je protiv Jen-Hnus Lu sa Tajvana imao manjih problema samo u prvom setu, koji je nakon 40 minuta igre dobio sa 6:4. Đoković je prethodno oduzeo protivniku, pa izgubio svoj servis, da bi konačno brejkom za 6:4 dobio set i trasirao put ka pobjedi. U naredna dva seta, Đoković je podigao nivo igre i rutinski, dva puta po 6:1, riješio meč u svoju korist.

Naredni protivnik biće mu Belgijanac Darsis, koji je sa 3:0 u setovima savladao Ilhana iz Turske.

Rafael Nadal je imao još lakši zadatak - devetosrtuki šampion Rolan Garosa je za sat i 23 minuta igre prepustio samo tri gema Australijancu Samjuelu Grotu - 6:1, 6:1, 6:1.

Najbolji teniser na zemljanoj podlozi u istoriji sastaće se u 2. kolu sa Australinancem Fakundom Banjisom, 99. teniserom na ATP listi, koji je u prvoj rundi preslišao Francuza De Šepera.

U drugo kolo Rolan Garosa danas su se plasirali i Španac David Ferer (6:1, 6:2, 6:0 protiv Rusa Donskoja), Tomaš Berdih (6:3, 6:2, 6:1 protiv Pospišila), Hrvat Borna Ćorić (6:3, 6:1, 6:3 protiv Frica), Austrijanac Dominik Tim (3:6, 6:2, 7:5, 6:1 protiv Servantesa), kao i gorostasni Amerikanac Džon Izner, koji je kompletirao preokret protiv Austrijanca Milmena, započet prethodnog dana (6:7, 7:6, 7:6, 7:5).

Bonus video: