Kovinić ispustila trijumf nad Kvitovom

Kovinić nije uspjela da stabilizuje igru nakon ispuštene šanse u desetom gemu odlučujućeg seta
8 komentar(a)
Danka Kovinić, Foto: Reuters
Danka Kovinić, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2016. 11:56h

Samo dva poena dijelila su najbolju crnogorsku teniserku Danku Kovinić od velike pobjede. Ipak, dvostruka pobjednica Vimbldona, Čehinja Petra Kvitova, znala je da iskoristi neiskustvo mlade Novljanke, i uz dozu potrebne sportske sreće dođe do drugog kruga najvećeg turnira na šljaci, Rolan Garosa.

Čehinja je slavila sa 2:1 (6:2, 4:6, 7:5), iskoristivši prvu meč loptu na servisu Kovinić. I to nakon skoro 140 minuta igre

To je druga pobjeda 10. kosturašice u Parizu, Kvitove, nad našom igračicom, pošto je slavila i u Majamiju ove godine na tvrdoj podlozi, identičnim rezultatom 2:1. Samo, Kovinić je sada servirala za meč i bila je bliža trijumfu.

A protiv nekadašnje druge igračice svijeta, 26-godišnje Kvitove, Novljanka je nervozno ušla u duel. Odmah je izgubila servis, i prvi gem osvojila je kod 3:0 za protivnicu. Kvitova nije dozvoljavala brejk šansu, a iskoristila je drugu set loptu da u osmom gemu opet oduzme servis Kovinićevoj.

Drugi set je bio repriza prvog - Kvitova je povela sa 3:0, i uz to je imala dvije vezane brejk lopte. Kovinić je sjajnim poenom digla publiku na noge, a Kvitovu natjerala na spontan aplauz. To je bio okidač za Novljanku, koja je osvojila i naredna tri poena za 3:1. Potom je u furioznom stilu oduzela servis Čehinji, iskoristivši prvu brejk loptu. Uslijedila je razmjena brejkova, da bi potom Danka sačuvala servis za 4:4. Napravila je novi brejk, i tada je na licu favorizovane protivnice bio vidan strah.

Kako i ne bi, kad je Kovinić dobila set sa svega 39 odsto ubačenih lopti nakon prvog servisa!? Taj set Danka je dobila odnosom osvojenih poena 32:30

Kovinić je u sjajnom ritmu krenula u treći set, ali nije iskoristila tri brejk lopte, dvije vezane. Sa druge stranbe, sa lakoćom je osvajala poene na svom servisu, a u petom gemu opet nije iskoristila brejk šansu.

Zato jeste prvu u devetom gemu, i onda je servirala za meč.

Loše je krenula Kovinić, ali je od 0:30 došla do poravnanja. Napokon je ubacila i sjajan prvi servis, koji je Čehinja vratila na volšeban način i potom u razigravanju iz gotovo nemoguće pozicije Kvitova je uspjela da bekend paralelom pošalje lopticu na rub linije. Kovinić je izjednačila u narednom poenu, a onda je nakon jojš jednog dobrog servisa poklonila poen protivnici, koja je dobila šansu za brejk. I nije pogriješila.

Kvitova je bez igubljenog poena došla do 6:5 u odlučuijućem setu i znalački je iskoristila podatak da je neiskusnija rivalka još bila pod utiskom ispuštene šanse.

To je uticalo da i na kraju statistika bude na strani protivnice, koja je osvojila 100 poena, a Novljanka 91.

Bonus video: