Marejev prvijenac protiv Đokovića na šljaci

Marej je prvi put slavio nad Đokovićem na šljaci za desetu pobjedu u međusobnim duelima, u kojima je izgubio 23 puta
68 pregleda 47 komentar(a)
Endi Marej, Foto: Reuters
Endi Marej, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2016. 17:42h

Britanac Endi Marej prvi je put u karijeri pbijedio Novaka Đokovića na šljaci, i oduzeo mu titulu pobjednika Mastersa u Rimu. Marej je igrao bolje od Đokovića i slavio je sa 2:0 (6:3, 6:3), za nešto više od sat i po igre.

Marej će opet od sjutra biti drugi igrač svijeta, pošto će dobiti oko 900 novih ATP poena, ali ipak daleko iza Đokovića, koji je porazom u finalu izgubio 400 bodova.

"Nisam tako talentovan za jezike kao Novak, zato izvinite što neću pričati na Italijanskom jeziku. Želim da čestitam Novaku i njegovom timu na sjajne dvije nedjelje, tokom kojih je odigrao mnogo teških mečeva. Naročito sinoć do kasnih sati protiv Nišikorija, ali je uprkos tome našao snage da se danas bori do kraja", kazao je Marej, prije nego ga je oficijelna voditeljka nepristojno prekinula i onemogućila mu da do kraja kaže šta misli.

U svakom slučaju, Marej će na svoj 29. rođendan biti bogatiji i za 717.000 američkih dolara, a tek treći je igrač sa dvocifrenim brojem pobjeda nad Đokovićem, pošto sada gubi sa 23-10.

Na Đokoviću je bio vidan umor od dva prethodna iscrpljujuća meča sa Japancem Kei Nišikorijem (3 sata) i Kraljem šljake Rafom Nadalom (145 minuta). Ipak, najbolji teniser svijeta je u pojedinim poenima odigrao spektakularno. Ipak, nedovoljno za raspoloženog i neuporedivo odmornijeg slavljenika, koji je došao do 12. titule na mastersima, tek druge na šljaci (Madrid prošle godine).

"Čestitam Endiju koji je danas bio bolji. Teško je igrati protiv njega a stalno dobijati mečeve. Danas je bio bolji i častitam njegovom timu i njemu na tome. Ja sam imao sjajan turnir i emocije tokom ovog turnira prepunog istorije, a naročito želim da se zahvalim grupi najmlađih navijača koji su me podržavali iz meča u meč. Naravno i volonterima, a posebno publici, jer su moji mečevi bili najposjećeniji - obratio s eĐoković na jeziku domaćina uz aplauze auditorijuma.

On će izgubiti 400 bodova u odnosu na prethodni ponedjeljak, jer je branio titulu, ali će iz Vječnog grada oztići bogatiji za 340 hiljada dolara. I podatak d ase do finala Rolan Garosa neće moći susresti sa Marejem, jer su postavljeni za prve nosioce.

Đoković je u Rimu prekinuo i niz od 17 uzastopnih pobjeda nad igračima iz Top 10 sa ATP liste.

Bonus video: