Đoković najbolji sportista svijeta u 2015. godini

96 pregleda 53 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Twitter.com
Novak Đoković, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 18.04.2016. 19:45h

Ono što je u filmu Oskar, u sportu je nagrada Laureus akademije. A njen osvajač je Novak Đoković, kojem je gotovo savršena 2015. godina treći put donijela najprestižnije sportsko priznanje na svijetu.

Čovjek koji u 2015. nije igrao finale samo na jednom od 17 turnira, osvojio tri grend slema, šest mastersa i ATP šampionat je ponovio uspjeh iz prošle i 2012. godine i time dostigao Juseina Bolta, koji je i ovaj put bio u konkurenciji. Ispred njih je samo Rodžer Federer sa četiri.

"Hvala članovima Laureus akademije što su glasali za mene, kao i predstavnicima medija što su me nominovali. Veoma sam počastvovan, jer sam u prilici da stojim ovdje sa prestižnim priznanjem u rukama. Zahvalan sam što su mi ljubav i posvećenost tenisu pružili mogućnost da doprinesem pozitivnim promjenama. Sport je mnogo više od igre, spaja sve ljude ovog svijeta. Daje djeci nadu, pruža im inspiraciju i pomaže da sanjaju velike snove. Uči nas pravilima fer-pleja, kao i tome kako da iskoristimo priliku i pobijedimo strah, slabosti i sumnju", rekao je Đoković, čiji su rivali bili i Stef Kari, Luis Hamilton, Lionel Mesi i najbolji golfer današnjice Džordan Spit, kojem je pripala nagrada za proboj godine.

U izboru prvo glasa 2.000 sportskih novinara, a potom konačnu odluku donose bivši velikani sporta koji su članovi Akademije Laureus.

Rekordno treće priznanje u ženskoj konkurenciji je dobila Serena Vilijams, ispred atletičarki Genzebe Dibabe (Etiopija) i Šeli-En Frejzer-Prajs (Jamajka), austrijske skijašice Ane Feninger i sunarodkinja - plivačice Kejti Ledecki i fudbalerke Karli Lojd.

Nagrada za sportski duh je posmrtno pripala Johanu Krojfu, slavnom fudbaleru i treneru koji je nedavno preminuo. Tim godine su ragbisti Novog Zelanda, osvajači titule svjetskog prvaka, čiji je član Den Karter proglašen za najboljeg povratnika, a nagradu za životno djelo je dobio bivši vozač Formule 1 Niki Lauda.

"Posvećujem ovu nagradu Krojfu i Laudi", rekao je na svečanosti u Berlinu na perfektnom njemačkom jeziku Đoković, koji se pojavio u klasičnom smokingu i bijelim "adidas" patikama.

Bonus video: