Sponzori već prekidaju sa Šarapovom, prijeti joj višegodišnja suspenzija

Brend sportske opreme "Najki", koji sponzoriše Mariju Šarapovu od njene 11. godine, momentalno je raskinuo ugovor sa ruskom teniserkom.
105 pregleda 8 komentar(a)
Šarapova, Foto: Reuters
Šarapova, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.03.2016. 09:12h

Marija Šarapova polako ostaje bez unosnih sponzorskih ugovora, ali i dobija kritike od koleginica iz svijeta tenisa, samo dan nakon šokantnog priznanja da je pala na doping testu u urađenom tokom Australijan opena.

Zvanično najbogatija sportistkinja planete momentalno je suspendovana od strane Svjetske antidoping agencije (WADA) i neće moći da istrči na teren sve do okončanja postupka.

A postupak će donijeti - žestoku suspenziju, možda čak i višegodišnju, tvrde teniski "insajderi".

"Šarapova je varala sistem, Ruskinji prijeti i četiri godine suspenzije", kazala je nekadašnja američka teniserka Dženifer Kaprijati.

Brend sportske opreme "Najki", koji sponzoriše Mariju Šarapovu od njene 11. godine, momentalno je raskinuo ugovor sa ruskom teniserkom.

"Tužni smo i razočarani zbog šokantnog toka događaja. Pratićemo situaciju", šturo je saopštenje kompanije koja je 2010. sklopila osmogodišnji ugovor sa Šarapovom težak oko 70 miliona eura.

Isto su uradili i švajcarski proizvodjač luksuznih satova Tag hojer (Tag Heuer) i njemački proizvodjač luksuznih automobila Porše (Porsche).

Šarapova je prije desetak dana dobila pismo ITF-a (Internacionalna teniska federacija), u kojem je obaviještena da je pozitivna na doping test urađen na Australijen openu i da će biti suspendovana do okončanja postupka.

Ruskinja je juče izašla pred novinare i sama saopštila šokantnu vijest, preduhitrivši teniske zvaničnike. Šarapova je rekla da preuzima punu odgovornost, da ne krivi nikog drugog osim sebe samu, te da je pad na doping testu posljedica neinformisanosti i nepažnje.

"Od 2006. godine zbog porodične istorije pijem lijek „mildronat“, čiji je drugi naziv „meldonijum“, koji nije bio na listi zabranjenih supstanci. Ali, 1. januara su se pravila promijenila, a ja nisam znala za to. Napravila sam veliku grešku, iznevjerila sam svoje navijače i tenis kao sport. Spremna sam da snosim posljedice", rekla je Šarapova.

No, mnogi sumnjaju koliko je ovakvo priznanje 28-godišnje teniserke zaista iskreno. Neki su skloni tvrdnjama da ja Marija Šarapova odlučila da preduhitriti objavu WADA-e ili WTA kako bi smanjila udarce na vlastiti integritet i sačuvala makar dio bogatih godišnjih dohodaka, koji se preko brojnih sponzorskih ugovora penju do 20 miliona eura godišnje.

Neki, sa druge strane, tvrde da Šarapova neće dobiti maksimalnu kaznu, s obzirom da joj je ovo prvi prestup ovakve vrste.

Ipak, ako je Viktor Troicki prije nekoliko godina suspendovan na 18 mjeseci samo zbog toga što se nije pojavio na doping testu, kakva tek kazna očekuje teniserku koja je zvanično - pozitivna na nedozvoljenu suspstancu.

"Ne želim na ovaj način da završim karijeru. Nadam se da ću dobiti priliku da igram još", kazala je Šarapova.

Bonus video: