Đoković: Moram na terenu da opravdam ulogu favorita

5 komentar(a)
Đoković, Foto: Reuters
Đoković, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2016. 16:03h

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković, koji sjutra u finalu Australijan opena igra za svoju 11. grend slem titulu, rekao je da će ulogu favorita pokušati da potvrdi na terenu u duelu protiv Britanca Endija Mareja.

Đoković je do sada pet puta igrao finale na Australijan openu i svih pet puta je, na kraju, podizao trofej. Posljednji put je to uradio prošle godine i to upravo protiv Mareja.

Na drugoj strani, Britanac je četiri puta stizao do posljednjeg meča u Melburnu, ali nikada nije izašao kao pobjednik. Uz to, Marej je u tri od ta četiri finala gubio od Đokovića.

Sve ovo navodi na zaključak da je Djoković favorit u sjutrašnjem finalu Australijan opena, koje se igra u 9.30 sati po srednjoevropskom vremenu.

"Laska mi kada čujem pozitivne prognoze, naravno. Ali to ne smije da me ponese, ako razumijete na šta mislim. To nameće i određenu mentalnu prepreku, jer morate to da ostvarite. Morate biti u stanju da, na kraju, te prognoze potvrdite i na terenu", rekao je Đoković.

Đoković će u sjutrašnjem finalu juriti 11. grend slem titulu i pokušaće da se vječnoj listi izjednači sa Bjornom Borgom i Rodom Lejverom. Takođe, cilj mu je i šesta titula na Australijan openu, čime bi se izjednačio sa Rojom Emersonom.

Srpski teniser će za protivnika imati tenisera koji juri svoju treću grend slem titulu u devetom finalu.

"Ne potcjenjujem Mareja, nema govora o tome. Imam orgomono poštovanje prema njemu i prema svemu što je do sada uradio u karijeri. Samo je jednu nedelju stariji od mene, odrasli smo zajedno", rekao je Đoković.

"Imamo sličan stil igre i veoma slične putanje u karijerama, tako da je lijepo videti da se naš rivalitet nastavlja i da igramo jedan protiv drugog za najvažnije titule", dodao je srpski teniser.

Marej se nije osvrtao na prošlost. Rekao je da ima priliku da pobijedi Đokovića ako odigra svoj najbolji tenis.

"Mislim da moju pobjedu ne očekuje veliki broj ljudi. To je novi meč i zaista nije važno šta se do sada događalo u prošlosti", rekao je Marej.

Obojica tenisera su relativno lako stigla do finala, iako su i Đoković i Marej odigrali po jedan veoma naporan meč - Đoković protiv Žila Simona, a Marej protiv Miloša Raonića u polufinalu.

Đoković će pred finale imati malu prednost, jer je imao dan više za odmor, ali Marej se prisjetio epskog polufinala iz 2012. godine. Đoković je pobijedio Mareja u tom polufinalu poslije pet setova, a potom je dva dana kasnije odigrao još jedan veliki meč protiv Rafaela Nadala.

"Nije idealno kada odigrate pet setova, ali i Novak je mene ovdje pobijedio u pet setova, a onda je odigrao šestočasovno finale protiv Nadala. Sve je izvodljivo", naveo je britanski teniser.

Bonus video: