Marej nakon pet setova bolji od Raonića za novo finale sa Đokovićem

0 komentar(a)
Endi Marej, Foto: Reuters
Endi Marej, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2016. 13:01h

Endi Marej će na megdan Novaku Đokoviću u finalu ovogodišnjeg Australian openu - Škot je u polufinalu, nakon pet setova, porazio Kanađanina Miloša Raonića sa 4:6, 7:5, 6:7 (4-7), 6:4, 6:2.

Marej nema trofej u Melburnu, a osim prošle izgubio je finalne mečeve i 2010, 2011. i 2013. godine.

Raonić je plasmanom u polufinale ostvario najbolji rezultat u Melburnu. Na velikim turnirima ima još polufinale na prošlogodišnjem Vimbldonu.

Osim prošle godine, Marej je u finalu Australian opena od Đokovića izgubio i 2011. i 2013. godine.

Što se današnjeg polufinala tiče, Raoniću je pripala prva polovina meča. Napravio je brejk već u prvom gemu prvog seta, i tu prednost je sačuvao do kraja seta.

U drugom setu, Marej je uzvratio udarac, igrao je nešto agresivnije nego u prvom setu, što mu se isplatilo. Igralo se gem za gem sve do samog finiša seta, kada je Kanađanin izgubio koncentraciju koju je njegov rival iskoristio. Posle osvojenog servis gema za 6:5, Marej je pritiskao Raonića i uspio da izbori set loptu, koju je iskoristio i izjednačio na 1:1 u setovima sa 7:5.

Treći set donio je najveću borbu na meču, a tokom 12 gemova viđena je samo jedna brejk prilika, a propustio ju je Raonić. Tako je set ušao u taj-brejk, u kojem je Raonić diktirao ritam, u nekoliko navrata je sjajno gađao liniju, a do dvije set lopte je stigao kada je Marej pogodio mrežu.

Rođenom Podgoričaninu nije bilo potrebno mnogo da dođe na korak do finala, pošto je as udarcem matirao Britanca za 7:4 u taj-brejku.

Međutim, Raonić je tu i stao. Marej u sedmom gemu četvrtog seta oduzeo servis Raoniću. Imao je prednost u narednom, kada je trebalo da potvrdi brejk, ali Raonić preokreće i stiže do šanse za ribrejk. Britancu nije išao prvi servis, ali spasava prvu brejk šansu rivala. Uz dosta muke i gema koji je trajao osam minuta, Marej stiže do 5:3.

U nastavku set lopta za drugog tenisera svijeta, Raonić osvaja dva uzastopna poena i prelazi u vođstvo, a poslije sjajnog servisa ostaje u setu. Nalet Kanađanina nastavljen je u narednom gemu, ali Marej uzvraća i još jednom ima priliku da meč uvede u peti set. Ovoga puta je bio uspješan i poravnao je na 2:2 sa 6:4.

U istom ritmu, Britanac je nastavio u odlučujućem setu i odmah napravio dva brejka, poveo 4:0 i riješio sve dileme u ovom meču. Istina, u ovom setu je bilo jasno da Kanađanina muči povreda prepone.

Finale između Đokovića i Mareja je na programu u nedjelju, u 9.30 sati po našem vremenu.

Prva dva tenisera na ATP listi do sada su se sastajala 30 puta, a Srbin je ostvario 21 trijumf.

Žensko finale, između Serena Vilijams i Andželik Kerber, igra se u subotu ujutro (9.30).

Bonus video: