Lako za Federera, Simon odolijevao Đokoviću do petog seta

Đoković preko Simona u četvrtfinale, iako je napravio čak 100 neiznuđenih grešaka. Federer odličnim nastupom nadigrao Gofana. Serena Vilijams i Marija Šarapova zakazale četvrtfinalni okršaj
0 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Reuters
Novak Đoković, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2016. 13:33h

Novak Đoković je uspio da se plasira u četvrtfinale Australian opena, ali uz ovacije njegovom rivalu, Francuzu Žilu Simonu, koji je odolijevao preko četiri i po sata, 3:2 (6:3, 6:7, 6:4, 4:6, 6:3).

A Francuzu je na ruku išao loš dan najboljeg tenisera, koji je meč završio sa čak 100 neiznuđenih grešaka! A podatak da je Đoković dobio posljednjih devet međusobnih susreta sa Simonom, nije nagovještavao veliku borbu. Ipak, Francuz je djelovao svježe i na zadovoljstvo publike osvojio je nekoliko spektakularnih poena i u petom setu.

"Simon je jedan od najkonstatnijih igrača na turu, i odlično se pripremio za meč. Odigrali smo puno mečeva i znao je kako da igra. Ja se u narednom kolu sastajem sa Japancem Kei Nišikorijem, i bilo ko da pobijedi "Uniqlo" će pobijediti", našalio se Đoković zbog podatka da imaju istog sponzora.

"Tačno je da sam napravio previše neiznuđenih grešaka, ali ispraviću to do narednog duela sa Nišikorijem, sa kojim sam takođe odigrao puno mečeva. Biću spreman za taj duel u kojem moram i bolje servirati" , zaključio je Đoković.

A Japanac Kei Nišikori, koji se mučio u prethodnom kolu, neočekivano je lako savladao Francuza Žo Vilfreda Congu. Sedmom nosiocu je trebalo tek koji minut preko dva sata da eliminiše devetog kosturaša, Congu (6:4, 6:2, 6:4).

Nakon pet setova se u četvrtfinale plasirao i Ćeh Tomaš Berdih. Šestom nosiocu, Berdihu, trebalo je skoro 200 minuta da slomi otpor Španca Roberta Bautiste Aguta, 3:2 (4:6, 6:4, 6:3, 1:6, 6:3). Rival Berdihu u četvrtfinalu biće treći nosilac, Švajcarac Rodžer Federer, koji je očitao lekciju 16. kosturašu, Belgijancu Davidu Gofanu. Federer je slavio za sat i po (6:2, 6:1, 6:4). Federer je za rekordno 47 četvrtfinale jednog grend slema rivalu dozvolio samo jednu brejk šansu, koju je Gofan iskoristio kod rezultata 4:1 u trećem setu.

U ženskom dijelu turnira favoritkinje su bile sigurne u osmini finala. Prva teniserka svijeta, Serena Vilijams je Ruskinji Margariti Gašparjan prepustila svega tri gema (6:2,6:1). Peta kosturašica, Ruskinja Marija Šarapova je takođe u dva seta bila bolja od 12. favoritkinje, Švajcarkinje Belinde Benčić, ali znatno teže (7:5, 7:5). Amerikanka i Ruskinja sastaće se već u četvrtfinalu prvog grend slema sezone.

Uz dosta sreće u četvrtfianle se plasirala i Poljakinja Agnješka Radvanska. Četvrta kosturašica, Radvanjska, gubila je u petom setu 5:2 od Njemice Ane-Lene Friedzam. Ipak, 58. igračica je povrijedila butni mišić lijeve noge, ali je nastavila d auz bolne grimase i plač nastavi sa igrom. Poljakinja je to sikoristila d adobije pet gemova zaredom, 2:1 (6:7, 6:1, 7:5).

Poljakinja će u četvrtfinalu igrati protiv Špankinje Karle Suares Navaro, koja je nakon preokreta eliminisala Moskovljanku koja od prošle godine igra za Australiju, Dariju Gavrilovu. Iako je 11. kosturašica, Navaro izgubila prvi set sa 6:0, uspjela je da peokrene i dobije (0:6, 6:3, 6:2).

Bonus video: