Stricova izbacila Mugurusu, Azarenka potvrdila klasu, Ivanović prokoskala šansu

0 komentar(a)
Viktorija Azarenka, Foto: Beta/AP
Viktorija Azarenka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.01.2016. 12:40h

Barbora Stricova napravila je najveće iznenađenje dana na Otvorenom prvenstvu Australije - češka teniserka je u dva seta izbacila treću nkosturašicu, Garbinje Mugurusu, u dva seta (6:3, 6:2), za 78 minuta igre, i tako zaustavila Španjolku na putu do trećeg uzastopnog plasmana u osminu finala u Melburnu.

Ostvarila svoj drugi najbolji rezultat na grend slem turnirima, jer je do sada je najdalje došla na Vimbdlonu – do četvrtfinala 2014. godine.

Mugurusa je protiv 48. igračice svijeta napravila 32 neiznuđene greške i nije imala snage da napravi preokret protiv sigurne Stricove, koja će u osmini finala igrati protiv dvostruke pobjednira turnira, Viktorije Azarenke.

„Mislim da mi je danas sve polazilo za rukom. Plan mi je bio da igram svoju igru, malo miješam udarce, ali nije bilo lako. U sljedeći meč ulazim sa velikim samopouzdanjem, pokušaću da ostanem fokusirana i idem na pobjedu. Gledala sam Viktoriju na treningu, odlična je, ali želim samo da uživam i dam sve od sebe“, istakla je Stricova.

Azarenka je pobijedila kvalifikantkinju Naomi Osaku za svega 57 minuta igre, sa 6:1, 6:1. Osaka je u prethodnim rundama skrenula pažnju na sebe, tako da su se ljubitelji tenisa nadali da će gledati uzbudljiv meč, ali je Bjeloruskinja, koja je u drugom kolu izbacila našu Danku Kovinić, pokazala da je mnogo kvalitetnija.

Osim toga, 26-godišnja Azarenka je pokazala i da je serija povreda, zbog kojih je propustila veći dio prethodne dvije sezone, ostala iza nje.

Azarenka je u prva tri kola izgubila samo pet gemova i djeluje mnogo sigurnije mentalno nego ranije.

"Ovo je moja 12. godina na Australian openu. Skoro pola mog života...Kada sam imala 18 godina, mislila sam da nema šanse da igram poslije 27. Imala sam velike planove, ali ništa od toga nije ispalo kako sam mislila. Sada stvari gledam drugačije, samo u trenutku, i zaista uživam u tome, jer planiranje unaprijed izgleda ne radi", rekla je Azarenka.

Srpska teniserka Ana Ivanović je ispustila veliku priliku da se plasira u osminu finala, ali je na kraju, nakon preokreta, izgubila od Amerikanke Medison Kiz sa 4:6, 6:4, 6:4.

Meč je bio prekinut pri vođstvu Ivanovićeve od 1:0 u setovima i 1:0 u drugom setu, pošto je pozlilo treneru srpske teniserke, Najdželu Sirsu.

Sirs je prevezen u bolnicu, prekid je trajao oko 45 minuta, a bilo je očigledno da je Srpkinja uznemirena vijestima. Na njoj je to ostavilo traga u nastavku meča, iako je odmah napravila brejk, ali je Medison Kiz uzvratila i smanjila na 2:1.

Poslije dva gema bez brejka, teniserke su ponovo razmenile brejkove, a onda je Kizova odbranila svoj servis za 4:4. Amerikanka je potom napravila još jedan brejk, a onda ponovo odbranila servis i dobila drugi set sa 6:4.

Ana Ivanović je odlično počela treći set. Povela je sa 3:0, ali je tu izgubila kontrolu meča. Nakon što je njena rivalka osvojila svoj servis, napravila je brejk, onda u sljedećoj prilici još jedan, da bi poslije svog servisa došla do vođstva od 5:3.

Ivanovićeva je uspjela da osvoji svoj servis i smanji na 5:4, ali potom nije imala šansu za brejk, tako da je Amerikanka iskoristila svoju treću meč loptu i došla do pobjede.

Amerikanka će u narednoj rundi igrati sa Kineskinjom Šuai Džang koji je eliminisala Amerikanku Varvaru Lepčenko sa 6:1, 6:3. Šuai Džang je 133. na WTA listi i daleko je najslabije rangirana teniserka među 16 najboljih na ovogodišnjem Australijan openu.

Džoana Konta je nastavila pobjedničku seriju na ovogodišnjem Australijan openu, pošto je u dva seta pobijedila Denisu Alertovu, 6:2, 6:2.

Ona je u prvom kolu izbacila Venus Vilijams, a u osmini finala će igrati protiv Elene Makarove, 21. nositeljke turnira, koja je danas u dva seta pobijedila Karolinu Pliškovu, 6:3, 6:2.

Parovi osmine finala

Serena Vilijams (1) – Margarita Gasparjan

Belinda Benčić (12) – Marija Šarapova (5)

Agnješka Radvanjska (4) – Ana-Lena Fridsam

Karla Suares Navaro (10) – Darja Gavrilova

Anđelika Kerber (7) – Anika Bek

Viktorija Azarenka (14) – Barbora Stricova

Džoana Konta – Ekaterina Makarova (21)

Medison Kiz (15) – Šuai Džang

Bonus video: