Kovinić: Nisam uspjela da nametnem svoj stil i tempo igre

1 komentar(a)
Danka Kovinić, Foto: Vuk Brajović
Danka Kovinić, Foto: Vuk Brajović
Ažurirano: 21.01.2016. 18:19h

Danka Kovinić je treći put stala u drugom kolu grend slema, u Australian openu je poražena od Bjeloruskinje Viktorije Azarenke.

"Prvi servis mi je išao dosta loše, imala sam poprilično nizak procenat realizacije. Ne znam da li je u tom smislu pritisak što sam znala da moram da imam dobar prvi servis da bih imala šansu u ovakvom meču imao uticaja – ali sam svakako imala bolje dane kada je korišćenje početnog udaraca u pitanju. Treme nije bilo, već sam naviknuta da igram na velikim stadionima i protiv znatno bolje rangiranih igračica – ali nisam uspjela da preuzmem inicijativu, da budem prva koja će nametnuti stil i tempo igre – što je jedini način kako se suprotstaviti igračicama ovakvog formata kao što je Azarenka”, kaže Danka za “Vijesti”.

Šta bi bili elementi igre i strategije koje se nadate da ćete popraviti već do sledećih nastupa na turneji, I gde će oni uslijediti?

“Ono što bih trebala posebno da popravim u svojoj igri je, zapravo, održavanje visokog nivoa igre tokom cijelog meča, a u smislu elemenata – još stabilniji servis i ritern na brzoj podlozi. Nadam se da ću imati prilike da ovo sprovedem već u prvoj sljedećoj fazi turneje – na turnirima u Riu, Akapulku, Montereju, Indijan Velsu i Majamiju – kao i na nastupu za Fed Kup selekciju Crne Gore. Nadam se da će mi za taj meč dosta značiti i predstojeći nastup u dubl konkurenciji ovde u Melburnu – u paru sa Ruskinjom Kasatkinom. Naravno, velika mi je želja da tokom sezone obezbijedim i učešće na Olimpijskim igrama za moju zemlju, jer je to san svakog sportiste…! “.

Kada biste sjutra mogli da ponovo igrate ovaj meč, šta je to što biste neumitno poboljšali u svojoj igri – iz iskustva i zaključaka donesenih poslije današnjeg nastupa?

“Morala bih da budem mnogo čvršća. Mislim da mi to najviše nedostaje protiv ovakvih igračica, bez obzira na činjenicu da je Azarenkin nastup danas zaista bio na vrhunskom nivou. Sa igračicama koje su slabije rangirane, tok meča podsjeća na moj današnji meč… Njima koncentracija dosta varira – odigraju dva-tri dobra gema, i onda “padnu” – što ja iskoristim da preuzmem inicijativu. Ali, kada igračice poput Azarenke nametnu put intenzitet svog stila igre, one idu do kraja, rijetko kad vas puštaju da se stabilizujete, uzvratite… Mislim da bih na tome trebala najviše da radim, da preuzmem češće inicijativu svojim jačim prvim udarcima, nametnem svoj tempo njima, da stvorim što češće prilike da “mešam igru”… Danas to nije bilo moguće, jer sam se skoro svo vrijeme – branila, lopte su mi bivale kratke - a Azarenka je to beskompromisno koristila. Ipak, osjećala sam se mnogo bolje tokom drugog seta, mislila da ću moći da joj uzmem “brejk”, ali su te nade nestale kad sam pri rezultatu od 3:2 izgubila svoj servis. To je dobar znak da u sljedećem ovakvom meču mogu da napravim korak dalje ka boljem rezultatu” zaključuje ovaj razgovor najbolja crnogorska profesionalna!

Bonus video: