Protiv Azarenke želim da igram bez previše respekta

3 komentar(a)
Danka Kovinić, Foto: Vuk Brajović
Danka Kovinić, Foto: Vuk Brajović
Ažurirano: 20.01.2016. 15:14h

Sjajna mlada crnogorska WTA takmičarka Danka Kovinić još jednom je oduševila stabilnom i samouvjerenom igrom na najvećoj svjetskoj teniskoj pozornici – ovoga puta, Grend slem turniru Australian open 2016.

Protiv dobitnice “vajld karte”,,Amerikanke Kroford, koja je umjela više puta da iznenadi mnogo bolje rangirane igračice od sebe, Danka je pokazala zavidnu igračku i stratešku zrelost – I ubjedljivo odnijela pobjedu u prvom kolu ovog elitnog takmičenja.

Uvijek lijepo raspoložena za druženje sa medijima iz zavičaja, podijelila je sa nama svoje viđenje meča i predstojećeg susreta sa teniskom legendom ženske turneje, Bjeloruskinjom Viktorijom Azarenkom, u narednom kolu turnira, koji se igra u noći između srijede i četvrtka po našem vre.enu…

  • Danka, sve čestitke na ubjedljivoj pobedi u nimalo lakom meču prvog kola Australian opena. U pitanju jeste bila igračica kojoj je organizator darivao vajlda kard – ali, evidentno, sa dobrim razlogom… Koje je tvoje viđenje toka meča?

Danka Kovinić: Znala sam da ovo neće biti meč sa brojnim razmjenama udaraca, jer je ona jaka, igra veoma agresivno i koristi ravne udarce – čime na ovakvoj podlozi nastoji da brzo stekne prednost. Dragocjene savjete u pripremama za ovaj meč sam dobila od Jelene Janković i Andree Petković, koja je izgubila meč protiv moje protivnice prije dvije nedjelje u Brizbejnu. Po tome što sam čula od njih – bilo mi je veoma važno da ja budem ta koja će prva preuzeti inicijativu, da nametnem svoj tempo. Uz to, imala sam i sreću zbog toga što me je veoma dobro služio servis. Nisam joj dala puno šansi da ostane u meču - osim donekle pri rezultatu od 5:2 za mene u drugom setu – ali sam ipak uspjela da ga privedem kraju bez većih poteškoća u svoju korist, i mogla bi da kažem da sam veoma zadovoljna svojim nastupom.

  • Na čemu si najviše radila na pripremama pred ovu sezonu – a da se pozitivno odrazilo na tvoj uspješan nastup u prvom kolu?

Danka Kovinić: Ponajviše sam radila na tome da podignem procenat uspješnosti prvog servisa, kao i na otvaranju na forhend strani kod riterna. S obzirom da sam najveći dio svoje dosadašnje karijere provela igrajući na šljaci, ovaj novitet u mojoj igri mi omogućava da stabilizujem svoju igru na željeni način i na tvrdoj podlozi.

  • U narednom kolu ćeš se susresti sa velikom šampionkom Viktorijom Azarenkom, koja je nedavno osvojila i spomenuti turnir u Brizbejnu i nagovijestila povratak na puteve stare slave. Ipak, njen uvodni meč baš na tom turniru nije išao tako glatko, i njegovu ranu fazu su obilježile brojne greške. Da li si imala prilike da vidiš snimak tog meča, i koja će biti tvoja strategija da na njemu ostvariš što bolji rezultat?

Danka Kovinić: Nisam gledala snimke njenih mečeva iz Brizbejna, jer mi je bilo najvažnije da pobeijdim u prvom kolu, prije svega. Sigurno je da je motiv mogućeg meča protiv Azarenke takođe pozitivno uticao da odigram na ovom nivou, i srećna sam što će to njega i doći – jer se za mečeve sa takvim vrhunskim igračicama spremamo svih ovih godina. Naravno, odgledala sam toliko njenih mečeva do sada, i iako možda nije na nivou nekadašnjih nastupa, ona je i dalje veliki as našeg sporta. Željela bih da u ovaj meč uđem opušteno, bez previše respekta – i nadam se da ću u tom smislu moći da iskoristim moje dosadašnje iskustvo igranja protiv igračica iz “top deset” za pravi pristup ovakvom meču. Igraću na velikom stadionu, na šta se polako navikavam i u čemu sve više uživam – pa se nadam da će ovaj nastup biti još jedno pozitivno iskustvo za mene u svakom smislu.

  • Kako bi glasila poruka Danke Kovinić iz Melburna za njene vjerne navijače širom Crne Gore i Srbije?

Danka Kovinić: Željela bih pre svega da se svima zahvalim na inspirativnoj podršci koju mi pružaju, a pogotovo svima koji su mi poslali brojne čestitke posle ovog uspjeha. Ovakva pažnja mi zaista izuzetno puno znači, i nadam se da će se nastaviti. Drago mi je što svojim nastupima i pobjedama uspijevam da obradujem moje navijače – i u Srbiji, ali pogotovo one u Crnoj Gori – jer sam jedina za koju sada mogu da navijaju na ovom nivou tenisa, što je velika čast i posebno prijatan osećaj za mene!

Bonus video: