Kraj za Rafu Nadala!

U pravom teniskom maratonu na "Rod Lejver" areni Verdasko je slavio nakon iscrpljujuće borbe u pet setova - 7:6, 4:6, 3:6, 7:6, 6:2, nakon četiri sata i 45 minuta igre
28 komentar(a)
Rafael Nadal, Foto: Reuters
Rafael Nadal, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.01.2016. 08:44h

Peti nosilac u Melburnu i jedan od najboljih tenisera svih vremena, Rafael Nadal, eliminisan je već u prvom kolu Australian opena porazom od zemljaka Fernanda Verdaska!

U pravom teniskom maratonu na "Rod Lejver areni" Verdasko je slavio nakon iscrpljujuće borbe u pet setova, ispunjene preokretima i spektakularnim vinerima - 7:6, 4:6, 3:6, 7:6, 6:2, poslije četiri sata i 45 minuta igre!

Još jednom se pokazalo da je Nadal daleko od nekadašnje forme, da možda nikad neće igrati na nekadašnjem, šampionskom nivou. Ovo je četvrti put na posljednjih pet velikih turnira da 14-stostruki osvajač grend slema oprašta već u ranoj fazi, ali tek drugi slučaj da ispada već u prvoj rundi - nakon Vimbldona 2013. i eliminacije od Belgijana Darcisa.

Verdasko se kretao bolje, udarao preciznije i jače (imao je čak 87 direktnih poena), posebno u odlučujućim momentima meča, kada se činilo da ima i više snage. Nadalu tako u 5. setu nije pomogao ni rani brejk prednosti, pošto je razgoropađeni Verdasko nanizao pet gemova i velikom stilu proslavio plasman u 2. kolo.

"Peti set je moj najbolji koji sam odigrao ikada", prokomentarisao je Verdasko nakon meča.

Na korak od pobjede Nadal je bio u 4. setu, kada je na svoj servis spasio set loptu, a u narednom gemu oduzeo servis protivniku i izjednačio na 5:5. Potom je u pravom sprintu poveo 6:5 i na Verdaskov servis otišao do 0:30, na dva poena od meča, ali je tada 32-godišnji Madriđanin pronašao dodatnu snagu i kroz taj-brejk odveo meč u peti set.

Dva španska tenisera su sličan meč odigrala na istom terenu prije sedam godina. Razlika je što je tada u pet setova slavio Nadal, a onda osvojio svoj prvi i jedini trofej na Australian openu.

Rival Verdasku u borbi za treću rundu biće Izraelac Dudi Sela, koji je je bez većih problema savladao Benjamina Bekera.

Drugi nosilac u Melburnu Endi Marej nije imao problema da se plasira u drugo kolo, pošto je dnevnom programu u tri seta pobijedio Aleksandra Zvereva, 6:1, 6:2, 6:3.

Marej nije imao problema protiv 83. igrača svijeta. Njegov sljedeći protivnik biće domaći igrač Sem Grot, koji je u četiri seta pobijedio Andreasa Manarina.

Kanađanin Miloš Raonić, 13. nosilac turnira, impresivno je počeo Australian open, pošto je pobijedio Francuza Lukasa Puija u tri seta, 6:1, 6:4, 6:4, čime je nastavio pobjedničku seriju u 2016. godini. On je prije Melburna osvojio Brizbejn, a danas je pokazao da je zdrav, za razliku od prošle sezone, koja mu je bila opterećena povredama.

On je danas zabilježio as servisom od 228 kilometara na sat.

Žeremi Šardi je poslije četiri sata i 43 minuta dobio okršaj sa Ernestsom Gulbisom, 7:5, 2:6, 6:7, 6:3, 13:11.

Italijan Fabio Fonjini, 20. nosilac turnira ispao je u prvom kolu poslije poraza od Žila Milera iz Luksemburga nakon četiri taj-brejka, 7:6, 7:6, 6:7, 7:6. Italijan je često burno reagovao tokom meča, svađao se sa sudijom, a u trećem setu mu je oduzet poen zbog ponašanja.

U sudaru divova Džon Izner je rutinski savladao Poljaka Janovica (6:3, 7:6, 6:3), dok je u meču tenisera sličnih "gabarita", Bernara Tomića i Denisa Istomina, slavio Australijanac sa 6:7, 6:4, 6:4, 6:4.

Dalje ide i David Ferer, koji se nije mučio sa Gojovčukom (6:4, 6:4, 6:2). Još lakše je bilo četvrtom nosiocu Stanislasu Vavrinki, kome je Rus Dmitrij Tursunov predao nakon 2:0 u setovima za Švajcarca (7:6, 6:3).

Bonus video: