Đoković na „Rod Lejveru” kreće u lov na Roda Lejvera

"Obećavam vam dvije najljepše sedmice vašeg života", rekao je Nole navijačima u gradiću Svon Hil, gdje je u petak proglašen za počasnog gradonačelnika
1 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Reuters
Novak Đoković, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.01.2016. 09:07h

Punih 46 godina podvig Roda Lejvera niko nije dostigao. Nadomak su bili Džimi Konors 1974, Mats Vilander 1988, Rodžer Federer 2004, 2006. i 2007, Rafael Nadal 2010. i Novak Đoković 2011. i prošle godine. Niko, međutim, nikada nakon 1969. i australijskog tenisera nije osvojio četiri grend slema u istoj sezoni.

Na „Rod Lejver areni”, Đoković će večeras, kasno nakon ponoći, krenuti u lov na Roda Lejvera. Prvi reket planete, koji je u seriji od 16 finala, igra tenis koji mnogi stručnjaci ocjenjuju najboljim u istoriji. Lani je bio jako, jako blizu kalendarskog grend slema, ali je u finalu Rolan Garosa izgubio od Stanislasa Vavrinke. Način na koji je igrao u Dohi, kada je u finalu rasturio Nadala, pokazao je da bi 28-godišnji Beograđanin mogao da bude čak i bolji nego prošle sezone i konačno dostigne Lejvera.

"Obećavam vam dvije najljepše sedmice vašeg života - rekao je Nole navijačima u australijskom gradiću Svon Hil, gdje je u petak proglašen za počasnog gradonačelnika.

Đoković je pet puta osvajao titulu u Melburnu, a Mats Vilander, kojem je 1988. od četiri najveća izmakao samo pehar sa Vimbldona, smatra da bi mu šesti trofej dao zamah za ostatak sezone.

"Mnogi su predvidjeli da će Novak osvojiti sva četiri grend slema, a ja sam jedan od njih. Ako osvoji Australian open, uzeće i sve ostale. Prošle godine mu je to promaklo, zato će biti još motivisaniji. Ono što morate da poštujete kod Đokovića je da nevjerovatne rezultate postiže u možda i najboljoj eri tenisa. Ne vidim igrača koji bi mogao da ga ugrozi", rekao je Šveđanin koji na „Eurosportu” vodi emisiju „Game, set and Mats”.

Srpski teniser će igrati treći meč na „Rod Lejver areni”. Program počinje sat nakon ponoći, a na glavnom stadionu ga otvaraju Petra Kvitova i Luksika Kumhum, nakon kojih će na teren Serena Vilijams i Kamila Đorđi. Prvi meč večernjeg programa (tj. devet sati ujutro u ponedjeljak po našem vremenu) igraće Rodžer Federer i Nikoloz Basilašvili. Maestro iz Bazela, koji bi u polufinalu mogao da se sudari sa prvim reketom planete, nevoljno je priznao da je Đoković sada za nijansu bolji od rivala, ali je izdvojio i zemljaka Stanislasa Vavrinku.

"Novak je imao ubjedljivo najbolju sezonu od svih, ali tu smo negdje i Sten, ja, Rafa i Marej. Đoković zbog svega što je uradio zaslužuje malu zvijezdu pored svog imena, jer igra izuzetno dobro. Isto važi i za Stena", naglasio je Federer.

Najtrofejniji igrač svih vremena je između sezona završio saradnju sa Stefanom Edbergom i u stručni štab uključio Ivana Ljubičića, ali negira da je to uradio zbog Đokovića.

"Uvijek razmišljam kako da igram protiv nekih tenisera, a Novak je samo dio te slagalice, nikako njen jedini dio. Više se fokusiram na svoju igru. Moram i da naučim nešto novo i ostanem gladan uspjeha, a mislim da Ivan u tome može da mi pomogne", zaključio je Fedeks.

Težak žrijeb za Danku

Danka Kovinić će prvi put u karijeri igrati u glavnom žrijebu prvog grend slema sezone, a na drugoj strani mreže će se naći 107. igračica svijeta, 20-godišnja Samanta Kroford. Ako u noći između ponedjeljka i utorka savlada 188 centimetara visoku Amerikanku, 21-godišnja Novljanka bi u 2. kolu igrala sa Viktorijom Azarenkom.

Nekada prva teniserka svijeta i dvostruka šampionka u Melburnu je dugo lutala sa formom, mučile su je i povrede, ali je spektakularnim izdanjima u Brizbejnu zaslužila epitet druge favoritkinje Australian opena, iza svemoćne Serene Vilijams. Bjeloruskinja je na putu ka tituli izgubila svega 17 gemova u pet mečeva, a zanimljivo je da je u polufinalu savladala upravo Samantu Kroford (6:0, 6:3).

"Jedina stvar o kojoj razmišljam je da igram dobar tenis i uživam. Prošle godine mi je puno stvari skretalo pažnju sa terena", rekla je osvajačica titule iz 2012. i 2013.

Azarenka nije pomenula na šta je mislila, ali svi znaju da se to odnosi na povredu stopala, strmoglav pad na WTA listi i raskid veze sa američkim muzičarem Redfuom, a zbog svega toga je imala problema i sa depresijom.

Ni najveća favoritkinja za titulu nije bez problema. Serena Vilijams je zbog bolova u koljenu završila sezonu još u septembru nakon poraza u polufinalu US opena. Predala je i dva meča na Hopman kupu zbog upale koljena, a zabrinula je sve navijače i grimasama nakon treninga na terenima Melburn parka. Uvjerava, međutim, da je „130 odsto spremna”.

"Koljeno mi je sada dobro. Samo sam malo umorna, jer sam veoma naporno radila. Htjela sam da odradim lagani trening, ali sam preko dva sata intenzivno radila", smirivala je novinare aktuelna šampionka.

Bonus video: