"Fajnl for" u Dejvis kupu?

0 komentar(a)
Dejvid Hagerti, Foto: Lequipe.fr
Dejvid Hagerti, Foto: Lequipe.fr
Ažurirano: 07.01.2016. 19:29h

Novi predsjednik Međunarodne teniske federacije (ITF) Amerikanac Dejvid Hagerti predlažio je promjenu formata takmičenja u Dejvis kupu, koja bi dovela do toga da se igra "fajnl for" na neutralnom terenu.

"Dejvis kup je veliki brand, a moja je želja da bude što atraktivniji igračima i gledaocima. Sa nekim teniserima sam već razgovarao i oni su pozitivno reagovali" - kazao je Hagerti, koji smatra da bi novi format doveo do toga da bi najbolji igrači manje otkazivali nastupe u Dejvis kupu.

U sadašnjem formatu Svjetske grupe Dejvis kupa učestvuje 16 repezentacija. Prvo kolo je početkom marta, četvrtfinale sredinom jula, polufinale sredinom septembra, a finale krajem decembra. U novom sistemu finalisti Dejvis kupa bili bi slobodni u prvom kolu sljedeće godine, što znači da bi 14 repezentacija igralo prvo kolo, a nakon četvrtfinala uslijedio bi "fajnl for" na neutralnom terenu, takođe u decembru.

Na završnom turniru, koji bi trajao sedam dana, učestvovale bi četiri reprezentacije. Tri dana predviđena su za polufinalne mečeve, pa dan odmora, te tri dana za finalni susret.

Hagerti napominje da postoji mogućnost da se mečevi igraju na dva dobijena seta, a ne na tri, kao što je sada slučaj.

Dejvid Hagerti je bivši predsjednik Teniskog saveza SAD-a, a na čelo ITF-a došao je u septembru prošle godine, naslijedivši Italijana Franćeska Riccija Bitija, koji je vodio ITF od 1999. godine.

Bonus video: