Belgijanci za prvu, Britanci za 10. titulu

U Gentu spremne neviđene mjere obezbjeđenja zbog straha od terorističkih napada u Belgiji
0 komentar(a)
Endi Marej, Foto: Reuters
Endi Marej, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2015. 09:29h

Tenis u sjenci straha - u Gentu danas počinje finale Dejvis kupa, koje će proći pod neviđenim mjerama obezbjeđenja zbog straha od terorističkih napada u Belgiji.

Za titulu u 104. izdanju jedinog takmičenja reprezentacija boriće se domaća selekcija i Velika Britanija. Belgijanci traže prvu „salataru” u istoriji, za koju su se jedini put borili prije 111 godina.

Endi Marej i drugovi će, pak, pokušati da odnesu 10. pehar na Ostrvo, ali prvi nakon 1936. godine.

Od tada je selekcija jedne od najvećih teniskih nacija samo u dva navrata stizala do finala - 1937. i 1978. godine...

Okršaj pred 13 hiljada navijača u „Flanders ekspo areni” otvoriće 16. igrač planete David Gofan i 100. na ATP listi, Kajl Edmund.

Britanci sve nade polažu u škotsku porodicu Marej - drugog reketa svijeta Endija i Džejmija, koji će u dublu sa bratom pokušati da donese možda i ključni poen svojoj selekciji.

7 Od devet titula u Dejvis kupu Velika Britanija je osvojila tako što je igrala samo finale. U polufinalu je nastupila 1912. godine, a samo se 1933. pomučila da trijumfuje - na putu do finala, gdje su ih čekali Francuzi, Britanci su redom rušili Španiju, Finsku, Italiju, Čehoslovačku, Australiju i SAD, da bi na terenima Rolan Garosa Fred Peri u meču odluke savladao Andrea Msa 3:1

Dvostruki grend slem šampion je veliki favorit u današnjem meču sa Rubenom Bemelmansom, 108. na ATP listi.

"Malo mi 'rade' nervi, ali to je pozitivna stvar. Kada nisam nervozan, to znači da sam malo zabrinut", rekao je mlađi Marej, koji je donio Britancima osam od posljednjih devet pobjeda u Dejvis kupu, što u singlu, što u dublu.

8:0 Skor je Endija Mareja u duelima sa belgijskim teniserima. Ako dobije oba meča, 2. reket planete će postati tek drugi igrač koji je u Dejvis kupu u jednoj sezoni takođe imao učinak 8:0. To je dosad uspio samo Džon Mekinro 1982.

Edmund će, zanimljivo, u finalu Dejvis kupa debitovati za Veliku Britaniju. Malo je igrača koji su prošli takvo „vatreno krštenje”, jedan od rijetkih je Pit Sampras.

"Ovo će biti najbrojnija publika pred kojom sam igrao. Uzbuđen sam što ću prvi put predstavljati svoju zemlju", istakao je Edmund, koji je dobio prednost u odnosu na iskusnijeg Džejmsa Vorda.

Savezni kapiten Belgije Johan van Herk je odlučio da u dublu sa Kimerom Kopejansom igra Stiv Darsis.

Baš zbog toga je čovjek zvani Ajkula, koji je 2013. postao slavan kada je savladao Rafaela Nadala u 1. kolu Vimbldona, oslobođen meča sa Marejem i već viđenog poraza.

Bonus video: