Đoković je bog tenisa

Najbolji igrač svijeta je četvrti put uzastopno, a peti ukupno, osvojio ATP šampionat, pošto je u finalu u londonskoj „O2 areni“ savladao Rodžera Federera sa 6:3, 6:4
79 pregleda 228 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Reuters
Novak Đoković, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2015. 19:48h

Novak Đoković je bog tenisa. I tačka. Tu se nema šta dodati ni oduzeti.

Najbolji igrač svijeta je četvrti put uzastopno, a peti ukupno, osvojio ATP šampionat, pošto je u finalu u londonskoj „O2 areni“ savladao Rodžera Federera sa 6:3, 6:4.

Time je na najbolji način zaokružio nezaboravnu sezonu, u kojoj mu je ovo bila 11. titula. Tri je osvojio na grend slemovima (Australian open, Vimbldon i US open), šest na Mastersima (Majami, Indijen Vels, Monte Karlo, Rim, Šangaj i Pariz) i jednu na turniru serije 500 u Pekingu.

Uzgred, ovo mu je bilo 15. uzastopno finale i sada mu još samo tri nedostaju da dostigne rekord Ivana Lendla.

U reprizi duela iz grupe „Sten Smit“, koji je Federer dobio sa 7:5, 6:2, 28-godišnji Beograđanin je bio bolji, smireniji i spretniji u ključnim poenima.

U prvom setu je napravio brejk za 2:1, a onda i novi za vođstvo od 1:0. Do osmog gema drugog dijela igre nije imao šansu da oduzme servis Maestru iz Bazela, a onda je propustio tri uzastopne.

To ga nije omelo, lagano je poveo 5:4, a onda došao do dvije nove vezane brejk, a ovog puta i meč-loptu. Prvu nije iskoristio, ali je kod druge pritisak omeo njegovog rivala, koji je napravio dvostruku servis grešku.

Fedeks je zatražio čelendž, ali je to bilo samo odlaganje proglašenja pobjednika, jer je i njemu bilo jasno da je taj potez uzaludan...

Zanimljivo, Đokoviću je trofej uručio skupljač loptica Hari Ejmos.

„Vrlo sam ponosan zbog cijele sezone, finiš moje najbolje godine u karijeri nije mogao da bude ljepši. Bez podrške svog tima ne bih bio ovdje, uživam u svakom trenutku. Kada ste klinac sanjate o ovome, hvala svima koji su mi ovaj dan učinili posebnim. Sada me čeka nekoliko sedmica odmora sa porodicom, trudiću se da budem malo van teniskog terena. Rodžere, znam da ćemo i naredne sezone imati dosta sjajnih mečeva“, poručio je Đoković, koji je na kameri nakon meča ćirilicom napisao „A sad odmor“.

Novak je u Londonu zaradio milion i 894 hiljade dolara, dok je Fedeks bogatiji za milion i 11 hiljada "zelembaća".

„Nikada nije zabavno biti na strani poraženog, ali je bolje nego ne igrati, kao prošle godine. To je bio težak trenutak, a ova sedmica je bila sjajna. Sve je bilo gotovo fantastično, ali je Novak zaslužio pobjedu, kao i mnogo puta ove sezone. Čestitam ti na nevjerovatnoj godini“, rekao je Federer na dodjeli pehara.

Bonus video: