SRBI POKAZALI EMPATIJU SA IZBJEGLICAMA IZ SIRIJE

Đoković: Svakim danom sve više ponosan na svoj narod

82 pregleda 9 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Ivan Petrušić
Novak Đoković, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 13.02.2019. 16:20h

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković rekao je da je svakim danom sve više ponosan na svoj narod i svoju zemlju, uprkos ratovima, teškoj ekonomskoj situaciji i poremećenom sistemu vrijednosti u posljednje tri decenije.

"Svakim danom sve više sam ponosan na svoj narod zbog načina na koji je Srbija reagovala prema aktuelnoj krizi sa izbjeglicama. Srbija je možda jedina pokazala svoje gostoprimstvo i dostojanstveno se nosi sa ovim problemom. Možda i zbog svega što smo prošli u posljednjih 30 godina, naš narod je pokazao empatiju", rekao je Đoković na svečanoj akademiji svoje Fondacije u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.

On je dodao da nikada u životu, iako se često bavi humanitarnim radom i sretao sa sa ljudima koji su u problemima, nije bio tako dirnut kao prije nekoliko dana kada je u beogradskom hotelu Bristol posjetio izbeglice iz Sirije.

"Ja možda i najbolje znam koliko znači podrška, jer sam je imao od moje porodice koja mi je omogućila da se bavim tenisom i ostvarim svoje snove. Upravo to jeste osnovni cilj Fondacije, da pomogne u obrazovanju mladih i da oni ostvare svoje snove", poručio je Đoković.

Direktorka Fondacije Novak Đoković, Novakova supruga Jelena, saopštila je da je u razne projekte Fondacije uključeno oko 30.000 djece u Srbiji.

Ona je naglasila da je posebno ponosna na pokretanje prvog besplatnog časopisa za studente u Srbiji, koji je promovisan večeras, i istakla da je zadovoljstvo što su najbolji studenti Srbije gosti na svečanosti u JDP.

Specijalno predavanje studentima, ali i drugim gostima, održao je legendarni njemački teniser Boris Beker, trenutno, kako je sam rekao, član tima Novaka Đokovića.

Beker se podsjetio svojih prethodnih dolazaka u Beograd, kada je igrao egzibicione mečeve sa Slobodanom Živojinovićem, pričao o tome kako je tekao život dječaka u malom njemačkom gradu Lajmenu i kako se između ljubavi prema fudbalu, košarci i plivanju odlučio za tenis i put od talentovanog dječaka do šampiona Vimbldona sa samo 17 godina.

Među mnogobrojnim gostima bili su članovi Dejvis kup tima Srbije Viktor Trocki i Nenad Zimonjnić, selektor Bogdan Obradović, brojni uspješni srpski sportisti kao što su Milica Mandić, Vladimir Grbić, Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović, Dušan Borković, glumci Dragan Bjelogrlić i Dragan Jovanović, ugledni ljudi iz svijeta biznisa i mnogi drugi.