POST FESTUM NAKON OSVAJANJA 10. GREND SLEMA

Đoković: Igrao sam igricu - viču Rodžer, a ja čujem Nole

31 komentar(a)
Đoković, Foto: Reuters
Đoković, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2019. 19:11h

Američki mediji nastavljaju sa divljenjem da pišu o najboljem teniseru svijeta Novaku Đokovića, koji je u finalu US opena savladao ne samo po mnogima najboljeg igraca svih vremena Rodžera Federera, već i pravu vojsku od 23.000 navijača.

"US today" poslije epske pobjede Đokovića konstatuje da je vrijeme da se otvori diskusija o tome ko je "broj jedan" svih vremena.

"Njujork tajms" takođe traga za "tajnim oružjem" Đokovića i zaključuje da je u pitanju njegov um.

"Rasprodat Artur Eš stadion zdušno je navijao protiv Đokovića, čak ga je ometao i prilikom servisa, sve s ciljem da se pogura Federer preko ciljne crte", konstatuje "Njujork tajms" i prenosi riječi Đokovića koji je u intervjuu otkrio da je sve vrijeme u stvari "igrao igricu protiv samog sebe".

"Kad god bi oni vikali "Rodžer", ja bih to u svojoj glavi preveo kao "Novak", rekao je Đoković.

Američki list ocjenjuje da je Novak protiv sebe imao jednu od najneprijateljskije raspoloženih publika u novijoj istoriji grend slem finala.

"Kapa dolje pred Đokovićem koji je uspio da se nosi sa svim tim, jer iskreno, nervi teško to mogu da podnesu", priznao je jedan od trenera Federera Sebverin Luti.

"Njujork tajms" dalje navodi da je Đoković vjerovatno kroz čitavu svoju karijeru i teške uslove koje je imao morao da razvije pravi odbrambeni arsenal.

"Đoković mora da je razvio taj mehanizam kroz godine stalnih izazova - od djetinjstva koje je proveo u Srbiji koja je bila u ratnom okruženju, do ekonomskih nedaća i ranog odvajanja od roditelja, kada je sam morao da traži mjesto pod suncem", ističe autor u  tekstu i onda postavlja pitanje -

"Pogledajte ko je ponovo osvojio  tri od četiri grend slem titule ove sezone, izgubivši samo u finalu Rolan Garosa. Pogledajte ko je sakupio rekordni broj od 16.000 poena u kompjuterskom renkingu, najveći broj otkako se vrši ovakav način izračunavanja, Pogledajte ko je već obezbijedio mjesto broj jedan na listi na kraju sezone".

"Uspio sam da naučim kako da koristim sve ono sto sam već iskusio. Mislim da je moj karakter važan, ali isto tako i sve ono što sam proživio. što mi je dalo snagu da se nosim sa okruženjem kakvo je bilo one noći u Njujorku", rekao je Đoković.