Anderson izbacio Mareja sa US opena!

Gorostasni Južnoafrikanac odigrao je partiju karijere u četvoročasovnom trileru i plasmanom u četvrtfinale ostvario svoj najveći uspjeh do sada.
8 komentar(a)
Marej, Foto: Reuters
Marej, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.09.2015. 07:19h

Britanac Endi Marej suočio se sa najranijim ispadanjem na bilo kojem grend slemu u posljednjih pet godina nakon poraza od 15. nosioca Kevina Andersona u osmini finala US opena (6:7, 3:6, 7:6, 6:7).

Gorostasni Južnoafrikanac odigrao je partiju karijere u četvoročasovnom trileru i plasmanom u četvrtfinale ostvario svoj najveći uspjeh do sada.

"Ovo je jako, jako razočaravajuće", izjavio je Marej nakon prekida serije od 18 grend slem turnira u kojima je igrao makar četvrtfinale.

"Mnogo godina rada sam utrošio da bih stvorio takvu konstantnost. Zato boli ovaj poraz", dodao je Britanac.

Kevin Anderson će se u četvrtfinalu sastati sa Stanislasom Vavrinkom, koji je juče u četiri seta riješio svoj meč osmine finala protiv Amerikanca Donalda Janga.

Južnoafrikanac je i u osmini finala posljednjeg Vimbldona odigrao sličan meč, vodio je 2:0 u setovima protiv Novaka Đokovića, ali je tada propustio priliku da dovrši posao i napravi prvorazredno iznenađenje.

Na US openu nije propustio šansu, iako je izgledalo da kreće veliki preokret kada je Marej u trećem setu nadoknadio rani brejk zaostatka, a onda u taj-brejku smanjo na 2:1 uz gromoglasna usklik prema svom boksu, u kojem je sjedio i Frenk Lampard, legendarni engleski fudbaler.

Anderson je, ipak, zadržao prisebnost kada su mnogo očekivali mentalni pad. U četvrtom setu nije dozvolio Mareju priliku za brejk, a onda ga je u 13. gemu počistio sa terena (7:0) za svoj najveći uspjeh u karijeri.

"Ovo je vjerovatno partija mog života. Pobijedio sam pravog fajtera, velikog šampiona kakav je Endi Marej i osjećaj je fantastičan. Servirao sam dobro cijeli meč, kontrolisao igru sa osnovne linije, a nisam mogao ni da poželim bolji taj-brejk nego što je bio slučaj u četvrtom setu. Vjerujem da ću u četvrtfinalu punoviti ovakvu partiju", kazao je Anderson.

U četvrtfinale idu i Rodžer Federer i Rišar Gaske, koje čeka međusobni duel nakon pobjeda u osmini finala.

Federer još jednom nije dopustio rivalu ni set, ovoga puta Džonu Izneru, iako je Amerikanac u drugom setu propustio dvije dobre prilike da makar produži duel na "Artur Ešu" (7:6, 7:6, 7:5).

Izner u taj-brejku prvog seta nije uzeo ni poen, prvi put u karijeri, da bi sredinom drugog seta propustio tri vezane brejk-lopte. Konačno, u taj-brejku drugog seta prvi je stigao do mini-brejka, ali je napravio grešku koju Federer nije oprostio.

Tomaš Berdih je sjajno počeo duel protiv Rišara Gaskea, dva puta je rivalu oduzeo servis u prvom setu (6:2), ali je to bilo sve što je pružio. Uslijedio je monolog Francuza koji je sa tri vezana seta (6:3, 6;4, 6;1) izborio četvrtfinale i okršaj sa Federerom.

Bonus video: